Sådan behandler du en musearm

Cirka en tredjedel af alle får på et tidspunkt musearm, og skaden sker ikke kun på kontoret. Den kan sagtens opstå på tennisbanen, eller mens du padler i kajak. Så gælder det om at holde en pause, men allerede om et par måneder kan du være klar igen.

Kvinde sidder ved computeren, musearm

MUSEARM Sidder du dagligt foran computeren? Så er du i risikozonen for musearm. Læs her, hvordan du behandler skaden.

© iStock

Sidder du dagligt og arbejder på computer, og har smerter i skulder, underarm eller håndled? Så lider du måske af musearm. Men hvad er symptomerne for musearm, hvordan behandler man bedst musearm og må man træne med musearm? Få svar på dine spørgsmål om musearm her.

Musearm – spørgsmål og svar

Hvad er en musearm?

Musearm skyldes overbelastning efter lang tids ensformigt arbejde, hvor musklerne i armen og hånden konstant er spændte. Skaden kommer ofte i forbindelse med computerarbejde, hvor hånden holdes i en bøjet vinkel og knuger om musen, men også når du holder stramt om en tennisketsjer med bøjet håndled eller knuger om en pagaj, mens armene gang på gang udfører præcis de samme padlende bevægelser.

LÆS OGSÅ: Frossen skulder – sådan behandler du skaden

Hvad sker der i armen, når du har musearm?

Musearm dækker over flere forskellige skader, som kommer af overbelastning i underarmen, men tilstanden kan også ramme helt ud i hænderne eller op i skuldrene. Både muskler, ledbånd, sener og nerver kan være ramt. Ofte er der tale om inflammation, dvs. en slags betændelse, i en muskel eller en sene, hvilket irriterer vævet og får det til at hæve og blive ømt. I andre tilfælde er det en klemt nerve eller en myose, hvor musklen nærmest krampagtigt trækker sig sammen og bliver hård.

Symptomer – hvordan føles en musearm?

Det gør først og fremmest ondt i underarmen og hånden. Smerterne er typisk brændende og svære at lokalisere, og de strækker sig over et stort område. Det gør ondt hele tiden, selv når du holder armen i ro, men når du bruger armen, tager smerterne til og tvinger dig til at tage en pause. Ofte vil du mangle styrke i armen og få fornemmelsen af, at den sover, fordi den bliver følelsesløs med en snurrende eller prikkende fornemmelse.

Behandling – hvad kan jeg selv gøre ved en musearm?

Musearm uge 1-2: Aflastning

Undgå at lave de ting, der forårsager smerter, fx at knuge om en ketsjer, og sørg for støtte til arm og håndled, når du arbejder ved en computer.

Musearm uge 3-4: Udstrækning

Blødgør de overbelastede muskler og vævet omkring dem med massage. Lav også udstrækning ved fx at holde armen vandret fremad i luften, mens du bøjer håndleddet opad eller nedad. Brug den anden hånd til at holde strækket i 20 sek.

VIDEO: Se musearm-øvelser her

Her kan du se tre gode og simple øvelser for musearm, som er nemme at lave.
Kilde: Cleveland Clinic

Musearm uge 5-6: Styrketræning

Nu kan du begynde at styrke musklerne i underarmen og hånden. Klem fx om en blød bold, og spred fingrene med en elastik omkring dem. Du kan også holde en mælkekarton i strakt arm og vippe håndleddet op og ned.

Musearm uge 7-12: Genoptræning

Når du ikke længere får smerter ved at gøre det, der udløste din skade, kan du langsomt vende tilbage til din normale aktivitet. Undgå dog for ensformige bevægelser og at spænde hånden krampagtigt.

Døjer du med fysiske smerter? Så kan yoga ofte være løsningen. Her finder du effektive yogaøvelser til begyndere og øvede.

Derfor er fitnessdans god træning ved musearm

  • Kondition trænes maksimalt: Du bruger stort set alle kroppens muskler og får trænet konditionen maksimalt uden at lave nogen ensformige bevægelser.

  • Musklen i underamen styrkes: Arm- og håndbevægelser er vigtige i dans, men da de er meget varierede, bliver underarmen styrket frem for at blive belastet.

  • Sådan træner du: Slå dig løs til musikken, og bevæg dine arme så flydende og frit som muligt.

Kvinder til fitnessdans

FORBRÆND 300 KCAL VED EN TIMES FITNESSDANS Du kan forbrænde lige så meget ved en times fitnessdans, som du forbrænder på en halv times løbetur.

© iStock

Hvad kan en ekspert gøre i behandlingen af musearm?

Hvis smerterne er så generende, at det ødelægger din nattesøvn, er det en god idé at få lægen til at ordinere noget smertestillende. Lægen kan også fastslå, om din skade sidder i muskler, led eller nerver, så du nemmere kan få en mere målrettet behandling. En fysioterapeut kan desuden give dig afspændende massage og eventuelt få musklen til at slappe af ved at trykke på den såkaldte muskelten, mens musklen er spændt.

Artiklen er bragt i I FORM nr. 13, 2017