5 typer smerte, du bør lytte til

Smerte er en svær og meget individuel størrelse. Her får du hovedreglerne for, hvornår du kan fortsætte med træningen, og hvornår du bør holde pause.

Skadet kvindelig løber holder sig til knæet på sti.

AV, AV, AV Smerter, der opstår pludseligt, mens du dyrker sport, er som udgangspunkt et dårligt tegn.

© iStock

VEDVARENDE SMERTE (15 MINUTTERS-REGLEN)

Det kan være vanskeligt at vurdere, om ømhed og stivhed er tegn på en skade under opsejling eller ej. Et godt tip er at gå i gang med træningen og mærke efter, om smerterne aftager eller bliver værre. Er du efter 15 min. lige så øm eller ømmere, end du var, da du gik i gang, bør du stoppe. Aftager smerten, kan du blive ved. Når det er sagt, så kan eksempelvis smerte i en overbelastet sene godt forsvinde under træning, når senen bliver varm, hvorefter den kan blusse op senere på træningen eller efter endt træning, så det skal man være opmærksom på.

ASYMMETRISK SMERTE

Er du fx øm i begge baglår eller begge lægge, er det typisk tegn på en lidt træningstræt krop, hvilket er o.k. Er du derimod markant mere øm i den ene side af kroppen, kan det være tegn på en overbelastning i led, sener eller muskler. Hold en dags pause og brug så 15-minuttersreglen.

SKARP SMERTE/ PLUDSELIG STRAMNING

En skarp smerte, der er koncentreret omkring ét specifikt sted eller område, er et dårligt tegn. Føler du en pludselig skarp smerte melde sig, når du dyrker sport, bør du derfor stoppe omgående. Det samme gælder, hvis det pludselig strammer voldsomt i en muskel, hvilket kan være tegn på en fibersprængning. I så fald vil du dog ofte stoppe helt automatisk.

STIGENDE SMERTENIVEAU

Nogle dages muskelømhed er helt o.k. Hvis ømheden varer ved eller er meget udtalt, kan der dog være tale om en decideret muskelskade. Øges smerten under træning, kan det være tegn på overtræning.

SMERTE I LED

Smerter i leddene under eller efter træning kan være et tegn på, at en skade er på vej eller allerede er opstået. Har du flere smerter i leddene end i musklerne dagen efter træning, er det et tegn på, at din teknik skal rettes.