Sæt sex på din sunde dagsorden

Et godt sexliv kan se ud på mange måder. Men uanset hvad der fungerer for dig og din partner, er det vigtigt for din mentale sundhed at finde kemien i soveværelset. Når tingene kører, er det nemlig en gave til dit humør, mens et haltende sexliv omvendt kan trække negative spor langt ind i hverdagen.

Mand og kvinde sidder sammen i sengen

SEX føles ikke bare dejligt, men giver også større mentalt overskud.

© iStock

Du får for lidt, du savner spænding, det halter med lysten – mange ting kan spænde ben for et velfungerende sexliv, og det kræver energi at ændre det.

Men ikke desto mindre er det vigtigt at prioritere – ikke mindst for dit mentale velværes skyld.

Det bliver nemlig let påvirket, når tingene ikke kører i soveværelset. Omvendt får humøret et løft, når sexlivet er godt.

Og hvad er så et godt sexliv?

Lad os slå fast med det samme, at der ikke findes en one size fits all-løsning.

Måske har du en idé om, at et godt sexliv involverer action under dynen flere gange om ugen, at sex hver onsdag er for kedeligt, eller at svigtende sexlyst er lig med en krise. Glem det!

Alene det at tro, at du kan opstille kriterier for det gode sexliv kan faktisk gøre mere skade end gavn, og det er ikke usædvanligt, at problemer i soveværelset bunder i fastlåste ideer om, hvordan det bør være.

Hvis du forsøger at efterleve et ideal, bliver det svært for dig at finde ud af, hvor meget og hvilken slags sex du og din partner har lyst til for tiden.

Her er nogle af de faktorer, der skaber størst utilfredshed blandt danskerne:

Vigtigt for livskvaliteten

Når det er slået fast, så er de intime stunder i sengen vigtige for mange.

De kan have stor indflydelse på dit humør og din mentale sundhed i det hele taget.

Blandt andet har undersøgelser vist, at et tilfredsstillende sexliv spiller en vigtig rolle, når mennesker vurderer deres generelle livskvalitet, ligesom det er en naturlig del af de fleste parforhold. Det er i soveværelset, at der er tid og plads til intimitet, nærvær og leg.

Sex kan kort sagt være et kærkomment helle i en travl hverdag.

Mens du har sex, producerer du en cocktail af hormoner, der har en finger med i spillet, når vi skal forklare, hvorfor det er så dejligt og værdifuldt.

De vigtigste hormoner er dopamin, endorfiner og oxytocin.

Hvor dopamin aktiverer hjernens belønningscenter og giver dig et lille sus af energi, kan man sige, at endorfiner gør det modsatte: De er beroligende og afstressende.

Det er derfor, man både føler sig oplivet og afslappet efter sex. Når vi snakker nærvær og intimitet, er oxytocin særligt interessant, for det er med til at styrke vores empatiske evner.

Lidt friskfyragtigt kan vi altså godt sige, at mere sex giver mere empati, som kan styrke kommunikationen og følelsen af samhørighed med din partner. For alle hormoner gælder det dog, at de ikke er sexhormoner, og derfor kan man heller ikke sige, at det er sundt for alle at have sex – eller at sex kan cementere et forhold.

Du producerer den her geniale hjernecocktail i mange andre situationer også. Eksempelvis udskiller du også oxytocin, når du ammer, krammer eller ligger i ske med nogen. Derfor går det også under navnet “krammehormonet”.

Når I ryger ud af takt

Alligevel kan det fylde meget, hvis sexlivet ikke kører.

For mange er det sådan, at et dysfunktionelt sexliv er mere drænende, end et velfungerende er givende. Med andre ord: Når det kører, så kører det bare.

Det er naturligt, at sexlivet glider nemt i starten og kan blive en udfordring sidenhen.

Selvom nogle oplever at være på forskellig seksuel bølgelængde fra dag et, er det som regel sådan, at vi i det første år af et parforhold har en naturlig høj lyst til hinanden.

Det er her, begæret har optimale betingelser: Vi er nye for hinanden og er stadig i gang med at forføre hinanden. Ofte vil det være et helt naturligt turn-on. Som regel ændrer det sig dog med tiden. Sex kommer til at handle mere om tryghed og nærvær, og på et tidspunkt ryger I måske også ud af takt.

Det kan risikere at koste mange mentale kræfter og påvirke hverdagen. Derfor er det vigtigt at vide, at når I er sammen i mange år, vil der næsten uundgåeligt komme perioder, hvor den ene har mere lyst end den anden.

Desuden vil cirka hver tiende af os på et tidspunkt opleve, at det driller med udstyret.

For mænd vil det som regel være potensproblemer, og for kvinder kan det være manglende fugtproduktion – begge dele er noget, der bliver mere almindeligt i overgangsalderen.

Uanset om udfordringerne er mentale eller mekaniske, findes der dog ting, du kan gøre for at prioritere sexlivet og få det tilbage på sporet

Her får du en række tips til hvordan.

Giv sexlivet gode betingelser

Gå i sporene på fortiden

Et godt sted at starte er at møde din partner med en nysgerrig og kærlig indstilling. Ligesom i gamle dage. Du kan ikke genskabe det nye og spændende ved ham eller hende – sådan er det bare – men I kan forsøge at gå i fodsporene på jeres nyforelskede fortid.

For mange vil det betyde at tage på bar, på picnic eller i teatret. Det er ikke, fordi I nødvendigvis skal ud af huset, men I skal gerne lidt ud af hverdagens trummerum.

Hvis nysgerrigheden og det kærlige skal have optimale vækstbetingelser, er det vigtigt, at I bliver gode til at rense luften for de små frustrationer, som dagligdagen er fuld af. Hvad der foregår – eller ikke foregår – ved opvasken, må altså ikke følge med ind i soveværelset.

Afstem jeres behov

Hvis I er blevet enige om, at jeres sexliv lader noget tilbage at ønske, er næste skridt at finde ud af, hvor meget ude af takt I er med hinanden. Undersøg hver især, hvor meget intimitet I har lyst til – ikke bare sex, men nusseri, putteri og kysseri i det hele taget.

Skriv det hele ned og gerne så detaljeret som muligt. Når I har gjort det, har I noget at tale ud fra. Her er god og tryg kommunikation alfa og omega, så tal og lyt åbent.

Giv dig hen til din partner

Det er enormt vigtigt, at du øver dig i at være til stede i nuet med din partner samt give dig hen til din partner, når I er sammen intimt eller seksuelt. For nogle er det svært, men det kan være en god hjælp at gå på udforskning på egen hånd først, hvis du normalt ikke onanerer.

Leg med rollerne

Hvis sexlivet skal blomstre, kan det hjælpe at lege, eksperimentere og improvisere. Det er vigtigt, at legen er noget, I begge har lyst til at lægge energi i.

Det handler meget grundlæggende om at fodre fantasien med nye ideer og måske nye lyster. Hvis du straks tænker, at det handler om rollespil i lak og læder, og bliver skræmt ved tanken, så bare rolig.

At lege med rollerne kan sagtens være meget mere subtilt: For mange er det fx spændende “bare” at bytte om på, hvem der forfører, og hvem der bliver forført.

Tag humor med i soveværelset

Hvis I har lyst til at eksperimentere, kan det være til stor gavn at have humor med ind i soveværelset. Grin, hvis noget bliver lidt mærkeligt eller akavet.

Sex er fuld af overraskelser, og nogle af dem kan være pinlige: prutter, svigtende rejsning, menstruationsblod, tidlig udløsning osv. Det er vigtigt at kunne tage de ting med et smil i fællesskab.

Kilde: Michelle Miller, psykolog og sexolog.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 12/2021