Er det sundt at onanere?

Lidt soloaktivitet under dynen kan være både søvndyssende og smertelindrende. Læs her, hvad det ellers gør godt for.

Kvinneføtter under dyne

ONANI | Solo-sex er umagen værd, da onani giver mange fordele.

© iStock

Det mest præcise svar må være, at det helt sikkert ikke er usundt at afsætte lidt nydelsestid til sig selv (og sin vibrator). Egentlig er der forsket ganske lidt i, hvad der præcist sker i kroppen, når vi tilfredsstiller os selv seksuelt, men der er bred enighed om, at onani for mange kan virke afstressende og beroligende. Den effekt tilskrives en række hormoner, der frigives, når du får orgasme. Det er blandt andet hormoner som dopamin, serotonin og oxytocin, der alle er forbundet med følelser som glæde og tilfredshed.

Samtidig er onani en god og tryg måde at udforske sin egen seksualitet på – mange sexterapeuter anbefaler det derfor også til kvinder, der har svært ved at opnå orgasme med en partner. Ikke fordi onanien skal erstatte det seksuelle samvær, men fordi det kan være den rette vej til, at kvinden opdager, hvad der fungerer for hende forneden.

Herunder kan du se, hvad onani ellers formodes at gøre godt for

Bind

FÆRRE MENSTRUATIONSSMERTER

De hormoner, der frigives ved orgasme, virker naturligt smertestillende og kan derfor dæmpe menstruationssmerter. Der er ikke tale om nogen mirakelkur, men for nogle er det et effektivt supplement i smertelindringen – selvom lysten til orgasme måske er lille, når underlivet er underdrejet.

Pute

BEDRE SØVN

Når du onanerer, stiger din puls, og din klitoris hæver, i takt med at du bliver mere og mere seksuelt opstemt. Hele din krop spænder altså en smule op, kun for at slappe af igen efter klimaks – det oplever mange som særligt søvndyssende.

Dobbeltseng

STØRRE SEXLYST

Mere vil have mere – hvis forskningen ellers står til troende. I 2009 fandt to studier nemlig, at kvinder og mænd, der jævnligt brugte vibrator, også rapporterede en større sexlyst rettet mod partnere.

Hjerne

SUNDERE ALDRING

Studier har fundet, at jo mere seksuelt aktive de ældre forsøgspersoner er, desto bedre klarer de sig i gennemsnit i sprog-, hukommelses- og koncentrationstests. Det kan dog også tænkes at hænge sammen med, at de åndsfriske har mere overskud til sex. Der er i øvrigt ikke forsket specifikt i onani, men i seksuel aktivitet helt bredt.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 9/2021