Sådan undgår du dårlig ånde

Det er slet ikke så svært at slippe af med dårlig ånde. Se bare her, hvor vi viser vi dig, hvordan du tryller drageånde om til drømmeånde.

Smilende kvinde børster tænder, så hun undgår dårlig ånde.

BØRSTE, BØRSTE, BØRSTE. Du kan godt få dårlig ånde, selvom du børster tænderne flittigt.

© iStock

Gnuånde, drageånde og morgenånde. Dårlig lugt fra munden har mange navne, og der findes mindst lige så mange råd til at slippe af med den. Ét af dem er at børste tungen, og det kan være en ganske god idé.

Årsagen til dårlig ånde skal som regel findes i selve munden. Betændelse i tandkødet er en af de hyppigste årsager, mens dårlig tandhygiejne helt generelt også kan være synderen. Den ubehagelige lugt kan dog også komme af lidt mindre åbenlyse årsager – fx at det er længe siden, du sidst har spist. Så dannes der nemlig mindre spyt og flere bakterier i munden.

De fleste af os har dårlig ånde i perioder – særligt om morgenen. Hvis du vil forvandle drageånde til drømmeånde, kan du – ud over tungebørstning – have fokus på nedenstående.

LÆS OGSÅ: Paradentose – er du syg i tandkødet?

4 veje til frisk ånde

  • Børst bisserne. Den dårlige lugt kommer måske, fordi du er lidt for hurtig med tandbørs- ten. Prøv at børste mere grundigt.
  • Tyg tyggegummi. Når du gumler tyggegummi, danner din mund mere spyt, og det har en positiv effekt på din ånde.
  • Frem med tråden. Når du børster tungen, fjerner du belægninger, som kan give dårlig ånde. Det samme gælder, når du bruger tandtråd – her er det bare mellem tænderne, hvor lugten også kan komme fra.
  • Spis oftere. Prøv at snuppe lidt mad, hvis det er længe siden, du sidst har haft gang i tyggemusklerne. Særligt morgenmaden er vigtig.

Læs mere om dårlige ånde her: Sådan slipper du af med dårlig ånde