Sådan slipper du af med ondt i ryggen

Ondt i ryggen er en plage for rigtig mange mennesker. Vi har samlet en liste med de bedste tips til at undgå den irriterende smerte.

Ondt i ryg eller lænd kan gøre det umuligt at koncentrere sig og tænke på andet end smerten. Vi har derfor samlet en liste med nogle af de ting, som du selv kan gøre for at undgå eller komme af med ondt i ryggen.

Motionér

Selvom det i mange år er blevt anbefalet, at man forholder sig i ro, hvis man har ondt i ryggen, så er det bestemt ikke den bedste løsning. Når man ligger stille degenerer man sine muskler og på den måde kan smerterne blot tage til. Sørg derfor for at inkorporere motion i din hverdag, således at din ryg bliver stærk. Gåture, svømning eller cykling er en let måde at få motioneret dagligt og styrket sin ryg.

Kom op af sofaen

Det er lækkert at flyde i sofaen og slappe helt af, men det er ikke særlig godt for din ryg. Når man ligger eller sidder i en sofa, har man en tendens til at indtage positioner, som ikke er optimale for ryggen. Sørg derfor for at undgå alt for mange timer i sofaen og tænk på hvordan du sidder.

De lette øvelser

Lav rygøvelser i løbet af en dag. Vælg nogle simple øvelser som du ved, at du kan overskue at lave ofte og variér dem gerne. Beslut dig for at lave øvelserne på nogle bestemte tidspunkter i løbet af dagen, så du husker dem.

Få en rank og flot ryg med tre effektive rygøvelser.

Sæt dig ordentligt

Få indstillet dit skrivebord og din stol ordentligt, så du ikke belaster din ryg unødvendigt. Undgå at krydse benene, da det er skidt for den nedre del af din ryg og kan gøre din overkrop skæv.

Tænk over dine telefon- og computer-vaner

Når vi sidder med vores telefon i hænderne har vi tendens til at tilte hovedet forover, således at et enormt pres bliver lagt på nakken og derudover falde sammen i ryggen. Det samme gør sig gældende, når vi sidder med en computer i skødet. Tænk derfor over, hvordan du sidder, når du bruger telefon og computer.

Når skaden er sket

Hvis skaden er sket og du allerede har fået ondt i ryggen, så sørg for at indtage den position, som gør mindst ondt. Varme omslag eller massage kan også være med til at afhjælpe smerten. Sørg desuden for at lade være med at tænke for meget over smerten, det gør det nemlig kun værre. Des mere opmærksomhed man giver sin smerte, des mere ondt vil det gøre. Skulle smerten vare ved, bør man opsøge egen læge og aftale nærmere omkring behandling.

LÆS OGSÅ: Hvordan føles hold i ryggen?

Læs også: Ondt i maven – hvad skyldes det, og hvad kan du gøre?