3 råd til dig, der er pårørende til en med kroniske smerter

Det kan være særdeles svært at være pårørende til en med kroniske smerter. Her får du tre gode råd fra en psykolog.

Mand og kvinde holder i hånden

PARFORHOLDET kan få det rigtigt svært, når en af jer har kroniske smerter.

© iStock

Kroniske smerter rammer ikke kun personen selv, men også de pårørende. Det fortæller psykolog Carsten Simonsen, som arbejder med klienter med kroniske smerter i sin praksis:

"Sommetider spørger jeg pårørende til mennesker med kroniske smerter, om deres familiemedlem har en kort lunte. Og mange svarer: “Næh, hun har slet ingen lunte. Hun eksploderer bare.” Når man er ramt af smerter, er det svært at pakke tingene pænt ind, fordi man er så presset. Og det kan være rigtig svært at leve med, ikke mindst for de mennesker, vi lever sammen med,” siger han. Herunder får du hans tre bedste råd til dig, der er pårørende.

Er du selv ramt af kroniske smerter? Læs mere om, hvad du selv kan gøre.

3 gode råd til dig, der er pårørende

Husk dig selv

Skal du til fødselsdag sammen med din smerteramte partner, så aftal på forhånd, hvem der tager hjem fra festen hvornår. Måske skal du blive og hygge dig en time mere i stedet for at følges direkte hjem med den smerteramte, hvis de helst vil hvile, og du har lyst til at hygge med familien en time mere.

Find ud af, hvornår I er gode

Har din partner eller dit familiemedlem mest overskud om formiddagen, så læg jeres aftaler og andre vigtige ting, som I gerne vil, dér. Skal I have en snak om jeres forhold eller noget andet vigtigt, så skal det måske ikke være en hverdagsaften klokken 22, når al energien er brugt for den dag. Aftal et tidspunkt, hvor han eller hun er mere oplagt og frisk.

Snak sammen

Kommunikation er ekstremt vigtig, ikke mindst når man er ramt af smerter. Vær opmærksom på, hvornår det er frustrationen og afmagten, der taler, så I ikke går skævt af hinanden. Afstem forventninger til hinanden løbende, både dine egne og din partners. Hvis I skal til en middag sammen, så aftal, hvor længe I forventer at blive hængende efter maden. Bliv sammen gode til at forklare hinanden, hvad I håber og forventer af jeres relation.