Positiv – tjek. Forventer, at det hele nok skal gå – tjek. Som optimist er du umiddelbart hjulpet godt på vej i tilværelsen af din ukuelige tro på, at verden er et godt sted. Langt hen ad vejen er det da også en god forretning at være optimist. Diverse studier har vist en sammenhæng mellem et optimistisk livssyn og bedre sundhed og længere levetid.
Inden du letter fra jorden, maner coach Pernille W. Lauritsen dog til besindighed: “Mange tænker, at det er bedst at være optimist, men det kan man ikke sige. Hvis du er for optimistisk, kan du løbe ind i mange problemer. Optimisme er ikke udelukkende godt.”
Dit potentielle uheld ligger selvfølgelig i, at du overser, hvad der kan gå galt. Både her og nu og på den lange bane. Du kan fx risikere at miste dit job, hvis du hver dag møder for sent. Eller få problemer med økonomien, fordi du ikke sparer op til uforudsete udgifter.
Hvis du derimod er pessimist...
Pessimister har et særligt blik for, hvad der kan løbe af sporet. Næsten pr. automatik. Det er som motorcyklisten, der stirrer sig blind på hullerne i vejen. Men alle ved, at hvis man kigger ned, så falder man.
Ulempen ved at være pessimist er, at det store fokus på potentielle farer ikke levner blik for de positive muligheder. Når dagen er slut, vil en ægte sortseer fokusere på de to ting, der gik galt, i stedet for de 20, der gik godt. Hvorfor gør vi det?
Jo, for det første er du som pessimist hjulpet godt på vej af naturen. Hjernen er nemlig designet til at være på vagt. Vore forfædre fik ikke, som vi, en chance mere, hvis de havde været dumdristige og overset en fare.
Så hellere være på den sikre side. Beskytter sig selv Et andet motiv for at være pessimistisk er, at det garderer dig mod smerte. Når du fx har forberedt dig på, at jobbet nok går til en anden, eller at daten ikke ringer tilbage, så bliver du i hvert fald ikke skuffet.
Kilde: Pernille W. Lauritsen, coach og indehaver af Mindjuice Academy