10 tips til færre unødvendige bekymringer
Kan du heller ikke slippe bekymringerne? Så tag et kig på denne liste.
Kan du heller ikke slippe bekymringerne? Så tag et kig på denne liste.
Bekymringer kan være fine nok, hvis de bunder i reelle problemer. Men hvis du konstant render rundt og bekymrer dig om ting, du ikke kan gøre noget ved, eller som alligevel aldrig bliver til virkelighed, så kunne det være, at du skulle øve dig i at bekymre dig lidt mindre.
Hvad er de ti ting, du lige nu er mest nervøs for vil ske inden for de næste tre måneder? Skriv dem ned, og lav en note i din kalender om at tjekke listen, når månederne er gået. Hvor meget af det er rent faktisk gået i opfyldelse? Formentlig vil du se, at mange af – eller måske alle – dine bekymrede tanker var unødige.
Husk, at hvordan tingene ender, ikke afhænger af, hvor meget du bekymrer dig om dem. Ofte er det kun spildt energi, du kunne have brugt bedre.
Siger du bekymringstankerne højt, fungerer det som en ventil, der letter trykket. Når frygten er lukket inde i dit hoved, har den tendens til at vokse sig større, end den egentlig er.
Træning er den perfekte modgift. Når du kommer ned i kroppen, stopper det nemlig de negative tanker i at kværne rundt oppe i hovedet. Bagefter får du desuden fornyet energi og føler dig mindre anspændt.
Det er svært at tale om færre bekymringer uden at nævne mindfulness, og det er der en grund til. Det giver dig nemlig større indsigt i dine tanker og tankemønstre, så det bliver nemmere at stoppe op i tide, når tankerne stikker af.
TIP: Headspace er en app, hvor du finder forskellige former for mindfulness- sessioner. Bl.a. kan du tage et begynderkursus, som tager enten 5 eller 10 min. om dagen.
Benyt mottoet: “Alting løser sig i sidste ende”.
Der er stor forskel på at bekymre sig om og løse ting. Overvej, om du kan gøre noget ved din bekymring. Kan du det, så gør det. Kan du ikke, så slip den.
Prøv at spotte forskellen på et reelt problem og et tænkt scenarie, der endnu ikke er virkelighed. Det sidste starter tit med “hvad nu hvis ...”.
Ved at afsætte et tidsrum hver dag på fx 15-20 min., hvor du tillader dig selv at bekymre dig, skaber du kontrol, og det er jo netop kontrol over tankerne, som ofte mangler.
TIP: Vælg et tidspunkt på dagen, som ikke er for tæt på sengetid. Ellers risikerer du bare at tage tankerne med i seng.
Øv dig i at se muligheder i stedet for katastrofer.
Artiklen er bragt i I FORM nr. 14/2018