Hvorfor kan jeg ikke genkende folk?

Står du over for et fremmed ansigt, hver gang du kigger dig selv i spejlet? Så er du nok blandt de to procent, der lider af ansigtsblindhed. Få råd til at genkende din familie, venner og kolleger.

Kvinde i hvid badekåbe og med gråt hår, der ser sig selv i sepjlet.

ANSIGTSBLIND Det kan være en skræmmende oplevelse ikke engang at kunne gende sit eget spejlbillede. Og dertil risikerer du at blive beskyldt for at være arrogant, når du ikke hilser på selv dine nærmeste på gaden.

© iStock

Nogle mister evnen til at genkende selv deres nærmeste efter en hjerneblødning eller en blodprop i hjernen.

Men det er lidt af en gåde, hvorfor to procent af os får lidelsen prosopagnosi, uden at der ligger en hjerneskade til grund, og derfor må gå igennem livet uden at kunne genkende andre mennesker.

Nogle gange kan en ansigtsblind ikke engang genkende sine egne børn, venner eller partner.

Nogle kan ovenikøbet stå foran et spejl uden at genkende sig selv.

Hvis du lider af ansigtsblindhed, har du muligvis ikke problemer med at skelne de enkelte ansigtstræk – næse, øjne og mund – men kan ikke se et ansigt i en sammenhæng eller koble synsindtrykkene sammen med hukommelsen.

Forskerne mener, at ansigtsblindhed er medfødt, og der er cirka 50 procent risiko for at give lidelsen videre til sine børn.

En del ansigtsblinde trækker sig fra sociale sammenhænge af flovhed over, at de ikke kan genkende andre, og af frygt for at blive stemplet som arrogante, hvis de ikke hilser.

Men du kan faktisk øve dig i at skelne folk fra hinanden ved at notere dig individuelle kendetegn, fx en skæv næse, et ar eller særlige briller.

Læs også: Hvornår er man en boomer?

HJÆLP TIL ANSIGTSBLINDHED

Her er tips, der kan hjælpe i hverdagen. Hvad enten du er ansigtsblind eller kender en, der er det.