Derfor kan gyserfilm være sundt for sindet: 3 overraskende fordele

Kigger du væk, når der er gys og gru på skærmen? Det kan faktisk være sundt at lære sig selv at se gyserfilm. Få svaret på hvorfor her.

Kvinde, der sidder og ser gyserfilm.

GYS – Du lærer at regulere negative følelser som frygt og angst, når du ser gyserfilm.

© Getty Images

Sætter du dig godt til rette med en skål popcorn, når seriemordere, zombier eller blodtørstige monstre farer hen over skærmen? Og nyder du ligefrem at blive lidt bange og få chok imens? Bare rolig, det er helt normalt. Ja, ligefrem sundt. Det mener Mathias Clasen, der forsker i horror på Aarhus Universitet. Som nogle af de første i verden har han og hans kolleger undersøgt, hvordan den gys og gru, vi opsøger frivilligt, kan påvirke vores sind positivt.

Er du deprimeret? Tag vores depressionstest her

“Det er veldokumenteret, at gyserfilm kan have negative konsekvenser i form af fx mareridt eller frygt for at gå ned i kælderen om aftenen. Men det er milde, kortvarige effekter. Der findes ikke belæg for, at gyserfilm gør nogen til psykopater, eller at det trigger angst og stress. Tværtimod,” fortæller han.

Under coronapandemien var Mathias Clasen bl.a. med til at udføre en undersøgelse med 300 personer, der viste, at dem med hang til gys og gru håndterede det psykiske pres fra pandemien bedre end andre.

3 fordele ved at være gyserfan

Du er mere modstandsdygtig

Når du fx tager dynen op foran ansigtet og minder dig selv om at tage det roligt i en uhyggelig scene, skaber du faktisk en strategi for, hvordan du håndterer følelser som frygt, angst og væmmelse. Gyserfilm lærer os bl.a., at vi godt kan få svedige håndflader, hjertebanken eller blive nervøse, uden at der sker noget farligt med os selv. Den erfaring kan vi overføre til det virkelige liv, når vi står i stressende eller skræmmende livssituationer, fx før en eksamen.

Du er åben og nysgerrig

Gyserfans er ikke ensomme, introverte mennesker, der sidder alene med gardinerne trukket for i sorte hættetrøjer. Et stort studie fra 2020, der så på forbrugerne af gys og gru, viste, at “åbenhed” og “nysgerrighed” var de karaktertræk, der tydeligst hang sammen med at være gyserfan.

Du kommer i bedre humør

Tro det eller ej, men førnævnte studie viste også, at mange gyserforbrugere bruger uhyggen til at komme i bedre humør. Ifølge gyserforsker Mathias Clasen er det heller ikke unormalt, at personer, der lider af angst eller depression, aktivt bruger gysergenren til at få det bedre.