5 fejl, du begår inden sengetid

Dine aftenvaner har enorm betydning for din nattesøvn. Læs her, hvad du helst skal undgå inden sengetid.

Kvinde, der arbejder i sengen

Tænk på, at din seng kun er beregnet til at sove og have sex i.

© iStock

Du kender med garanti følelsen af at være lysvågen, selvom du bare gerne vil sove. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at afhjælpe problemet. Læs her, hvilke aftenvaner du med fordel kan luge ud i.

1. Du bruger din seng til andre aktiviteter

Har du mobilen i hånden, din bærbar på skødet eller et flimrende fjernsyn foran dig, når du opholder dig i sengen, tror din hjerne, at soveværelset er beregnet til underholdning, og det gør det svært at falde til ro.

2. Du sætter vækkeuret forkert

Du elsker at have tid til at vågne om morgenen og sætter derfor den ene alarm efter den anden. Men når du bruger snooze-knappen, bliver din hjerne forvirret, og dermed øges risikoen for, at du bliver groggy og tvær.

3. Du bliver liggende, selvom du ikke kan sove

Hvis du slet ikke kan sove, kan du lige så godt stå op igen, indtil du føler dig parat. Ligger du søvnløs i mere end 20 min., kan du risikere at komme til at associere din seng med søvnløshed, og det gør bare ondt værre.

Guide – sådan vælger du den rette seng

4. Du går i seng på forskellige tidspunkter

De fleste nætter sover du først omkring midnatstid, og andre dage er du så træt, at du ikke kan strække den længere end til kl. 21. Det gør det umuligt for dig at opnå en naturlig søvnrytme og dermed sværere for dig at falde i søvn om aftenen.

LÆS OGSÅ: Baldrian hjælper søvnen på vej

5. Du stener tv

Det kunstige lys fra din mobil, din computer og dit tv er det rene gift for din nattesøvn. Det blålige lys sænker nemlig kroppens udskillelse af melatonin, et hormon, som styrer din søvnrytme.

Kilder: health.com, huffingtonpost.com, videnskab.dk