7 grunde til at det ikke kan betale sig at jage afsted

Det er nærliggende at presse dig selv, hvis du har travlt. Men fortsætter du stilen over tid, bliver du faktisk en dårligere version af dig selv. Og hjernen og kroppen lider mindre funktionstab. Læs, hvordan stress kan påvirke dig.

En kvinde ved et skrivebord tager sig til hovedet, fordi hun er stresset og trænger til en pause.

RO PÅ Din krop og hjerne er ikke motorer. Kører du træt, skal du have en pause. Det betaler sig.

© iStock

Listen med ting du skal er alenlang, og tiden er knap. Ja, du burde faktisk have gjort flere af tingene i går! Hvad gør man så?

Man løber lidt hurtigere eller ordner flere opgaver på en gang i håbet om at komme hurtigere over målstregen.

Ofte virker tiltagene bare stik modsat.

Når vi presser kroppen og hjernen til at skynde sig, sker der nemlig en række funktionstab, så du faktisk er i stand til mindre, end du plejer. Det kan gå ud over alt fra overblikket, hukommelsen, humøret, appetitten og nærværet.

Få stresslægens forklaring på, hvorfor du kommer længst med at trække vejret dybt og tage en ting ad gangen. Så når du nemlig over den målstreg uden at tabe hovedet undervejs. Held og lykke.

7 grunde til at det ikke kan betale sig at jage afsted

For meget at se til? Få hjælp til at prioritere det vigtigste og glemme resten.

Du spiser mere usundt

Når kroppen er i højt beredskab, tænker den kun i overlevelse, og så er fastfood altså mere tiltalende end grøntsager, fordi du får max. kalorier til at kunne kæmpe eller flygte. Derfor smager sødt, salt og fedt dig mere end normalt, og du har en tendens til at tage på.

Du trækker dig socialt

Du bliver let overstimuleret af sanseindtryk. Så når der er en social sammenkomst, trækker du dig for at passe på dig selv, da du ikke orker de andres smalltalk. Du begynder at melde afbud til aftaler.

Du er ikke til stede

Tankerne er ofte et helt andet sted end her sammen med dine medmennesker. Du lytter kun med et halvt øre og har svært ved at sætte dig i andres sted. Dit nærvær ryger.

Du får kort lunte

Ro er det eneste, du har brug for. Så hver gang du bliver spurgt om noget, er det kilde til irritation. Selvom det ikke er din hensigt, kommer du let til at snerre af folk.

Du mister overblik

Skrive en mail, tale i telefon og skrive ned. Det plejer måske ikke at være et problem at have din opmærksomhed flere steder på én gang. Men nu føles det som at være jonglør, der taber boldene på gulvet.

Du bliver mere træt

Gab, søvnbehovet føles enormt. Fysisk er du udmattet, fordi kroppens stressrespons kører på højtryk. Mentalt er du utryg, fordi du ubevidst konstant er klar til at kæmpe eller flygte. Det gør det svært at få den nødvendige søvn.

Du bliver distræt

Hukommelsen er et af de områder i hjernen, som tydeligt mærkes af stress. Du begynder at glemme nøgler og aftaler. Fortsætter du i samme gear, kan stress føre til decideret dårligere hukommelse.

Kilde: Trine Rønnov, læge med speciale i stress

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 12/2022