Hvorfor reagerer vi så forskelligt på vacciner?

Blev du lagt ned af vaccinen mod covid-19, mens din veninde stort set ingen bivirkninger fik - eller omvendt? Få overlægens svar på, hvordan det kan være.

Kvinde bliver vaccineret

AV! Du bliver øm der, hvor du er stukket, fordi vaccinen medfører en betændelsestilstand i vævet.

© iStock

En øm overarm, flere dage i sengen eller ingen bivirkninger overhovedet. Vi kan reagere vidt forskelligt på samme slags vaccine – årsagen findes i immunforsvaret.

Når du får en indsprøjtning mod fx covid-19, aktiveres dit immunsystem. Det danner antistoffer mod den fremmede virus, som det tror, det skal bekæmpe. Det er den immunrespons, du mærker, når du fx får hovedpine eller feber. Du bliver ikke sløj, fordi du får en mild udgave af fx covid, men fordi dit immunforsvar arbejder på højtryk – og det er en god ting.

Når nogle af os får kraftige bivirkninger, mens andre næsten ingen får, skyldes det bl.a., at vi er genetisk forskellige. Derudover reagerer yngre mennesker ofte kraftigere på vacciner end ældre, fordi immunforsvaret helt naturligt svækkes med alderen.

Det er altså et tegn på, at dit immunforsvar virker, hvis du mærker bivirkninger, men man kan omvendt ikke sige, at det nødvendigvis er et skidt tegn, hvis du intet mærker.

Kilde: Carsten Schade Larsen, overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital

Bliv sund og stærk med I FORM!

I FORMs vigtigste mission er at gøre sundheden overskuelig. I vores online univers får du viden og værktøjer, der gør det let at leve sundt. Som abonnent har du fri adgang til både site og app.

På vores site og app får du bl.a.:

  • Over 100 videotræninger på 5 til 40 min.
  • Begyndervenlige løbeprogrammer med lydguide
  • Adgang til 1000+ sunde opskrifter
  • Mail med ny sund madplan – hver uge

Vil du vide mere om I FORM digital? Tjek her!

Newsletter background