Postural kontrol – vigtig for alle dine bevægelser

Har du en god postural kontrol, har du sikkert en fin balance, en flot holdning og er god til sport. Bliv klogere på, hvad postural kontrol er, og hvor meget den betyder.

Kvinde står på ét ben og træner sin posturale kontrol.

POSTURAL KONTROL – Hvis du vil styrke din posturale kontrol, er det god træning at stå på ét ben – især med lukkede øjne.

© Jakob Helbig

Sandsynligvis har du aldrig hørt om den – postural kontrol. Den kan forklares – noget forenklet – som din evne til at bevare en god balance, når du står op og bevæger dig.
Jo bedre postural kontrol, jo bedre er dine forudsætninger for at være god til alle former for bevægelser, fx sport, men også til at undgå faldulykker.

Ondt i lænden? Bliv klogere på lændesmerter

Hvordan den posturale kontrol har det hos dig, kan du starte med at tjekke i vores test. Er du fx typen, der nemt bliver køre- eller søsyg, kan det være et tegn på, at der er plads til forbedring.

Men du er ikke alene. Vi er mange, der har udfordringer med den posturale kontrol, og jo ældre vi bliver, jo flere bliver vi. Et amerikansk studie har vist, at 35 pct. af amerikanerne over 40 år har en dårlig postural kontrol, mens det gælder for 85 pct. af dem over 80.

“De fleste af os har en god postural kontrol op til begyndelsen af 20'erne. Men allerede fra omkring de 25 år bevæger vi os generelt ikke så meget – og heller ikke særlig alsidigt, og så går det den forkerte vej,” siger fysioterapeut Pernille Springer.

Hvad nu hvis ...

Måske tænker du, at du hidtil har levet ganske fint uden at vide, om din posturale kontrol haltede eller ej. Men det betyder nok samtidig, at du heller aldrig har opdaget, hvad du ubevidst har fravalgt og dermed er gået glip af. En af gevinsterne ved en god postural kontrol er nemlig en opretstående holdning, der giver bedre bevægelighed.

“De fleste vænner sig til, at det bare er sådan det er, men ubevidst har mange indrettet deres liv efter en dårlig postural kontrol og en dårlig bevægelighed. Måske har du fravalgt professioner eller sportsgrene, fordi du ikke vil have hovedet nedad, eller måske har du aldrig prøvet rutschebanen i Tivoli med dine børn. Og måske er du aldrig blevet så glad for og så god til sport, som du kunne være, og det er da en skam,” siger fysioterapeut Pernille Springer.

Den gode nyhed er, at du faktisk kan forbedre din posturale kontrol – uanset alder.

3 øvelser, der styrker din posturale kontrol

Hvad er postural kontrol?

tegning af kvinde med god balance

Den hurtige forklaring på postural kontrol er: din balanceevne, når du står op.

Lidt mere nørdet og mere korrekt handler postural kontrol om evnen til at holde kroppens massemidtpunkt i ligevægt over din kontaktflade med gulvet, så du ikke falder.

Hvis du ikke lige har styr på, hvad massemidtpunktet er, så sidder det – lidt forenklet – i dit bækken. Eller mere præcist: Din krops massemidtpunkt ligger midt i mellem din navles øverste punkt og dit kønsbens nederste punkt.

Tegning af kvinde i ubalance

Så vidt, så godt, men kontaktfladen? Forestil dig, at du med et stykke kridt tegner rundt om det område, som du netop nu har kontakt med gulvet med. Det er din kontaktflade. Står du med spredte ben, får du en stor kontaktflade. Står du med samlede ben, får du en mindre flade. Og står du på ét ben, får du kun den flade, du kan tegne rundt om din fod.

Jo større kontaktflade, og jo mere centralt dit massemidtpunkt er inden for din kontaktflade, jo bedre står du. Har du en god postural kontrol, vil du være god til hele tiden at justere din krop og holde dit massemidtpunkt inden for kontakfladen, så du har en god balance og ikke falder.

Mister du balancen, og formår du ikke at få dit massemidtpunkt hurtigt på plads igen, falder du.

Kilde: Fysioterapeut Pernille Springer, Dinryg.dk