5 grunde til at lave postural træning

Postural træning styrker både din balance, holdning, din evne til sport og risiko for faldulykker – og så er det så let, at du ikke får sved på panden af det.

Kvinder der træner postural kontrol ved at kaste bold

TRÆN – en lille bold kan være en god træningsmakker til at styrke din posturale kontrol. Læs, hvorfor det er en rigtig god idé.

© Jakob Helbig

Din posturale kontrol er vigtig for både balance, holdning, din evne til sport og risiko for faldulykker, men heldigvis kan den trænes.

Få 5 gode grunde til at gå i gang med postural træning her, og kast dig derefter over vores øvelser, som fysioterapeut Pernille Springer har sat sammen til os.

Test, om du har behov for postural træning

5 grunde: Derfor skal du lave postural træning

DU BLIVER BEDRE TIL SPORT

Hvis du aldrig har følt dig som en ørn til sport, så ligger hemmeligheden måske i en svag postural kontrol.

“Måske har du tænkt: ‘Hvorfor kan alle andre lære at slå en baghånd i tennis, når jeg ikke kan?’ Men når du dyrker sport, kommer din krop nemt ud af balance, og den balance er svær hurtigt at få styr på, hvis din krop og hjerne ikke taler
så godt sammen,” forklarer fysioterapeut Pernille Springer.

Hun tilføjer, at sportsgrene som fx håndbold, hvor man ofte udsættes for pludselige skub, og kampsport, hvor man risikerer at få hovedet nedad, heller ikke plejer at gå godt i spænd med en dårlig postural kontrol.

DU FÅR EN STØRRE BEVÆGEFRIHED

Jo bedre postural kontrol, jo bedre er du til at bevæge dig, og jo færre begrænsninger opsætter du for dig selv. Det gælder ikke kun sport, men også diverse aktiviteter i din hverdag.

Har du en dårlig postural kontrol, vil du formentlig fravælge forskellige aktiviteter, fordi de føles ubehagelige. Måske vil du undlade at gynge eller tage en karrusseltur med dine børn eller børnebørn, eller du afviser at forsøge dig med en hovedstand, når du er til yoga.

DU FOREBYGGER FALDULYKKER

Uanset om der er længe til, at du bliver gammel eller ej, er en af de store gevinster ved en god postural kontrol, at du ikke er lige så udsat for faldulykker – såvel nu som i din alderdom.

Cirka hver tredje person over 65 år falder mindst én gang om året.

DU FÅR EN MERE VELFUNGERENDE RYG

Rygsmerter kan have mange forskellige årsager, men mange, der har ondt i ryggen, får også en dårlig postural kontrol.

DU MODVIRKER – MÅSKE – SVAGERE KOGLER

Indrømmet, det lyder vildt, men ifølge franske forskere kan din hjerne og dit nervesystem have indflydelse på dine knogler.

I rotteforsøg har man set, at en dårlig funktion i balanceorganer, der ligger i det indre øre, og som er en del af den posturale kontrol, giver svagere knogler uafhængigt af, hvor meget man ellers bevæger sig. Mere forskning er dog påkrævet, før man kan drage paralleller til mennesker.

Kilde: Fysioterapeut Pernille Springer, Dinryg.dk