Nyt studie: Skift smørret ud – og lev længere

Et nyt studie viser, at hvis du skifter smørret ud med et sundere alternativ, kan du mindske risikoen for tidlig død med op til 17 procent.

Kvinde, der spiser et stykke brød med smør

FORSKERNE ANBEFALER at vælge plantebaserede olier som oliven- eller rapsolie fremfor smør.

© iStock

Kan du undvære smør? Mange tænker nok, at det vil være svært.

Men hvis det kan reducere risikoen for tidlig død, er det måske alligevel værd at overveje en lille ændring i kosten.

Nu har en række forskere fra Mass General Brigham, Harvard TH Chan School of Public Health og Broad Institute fundet ud af, at hvis du skifter smørret ud med plantebaseret olie, kan du sænke risikoen for tidlig død med op til 17 pct.

Det nye studie har strakt sig over mere end 30 år, og over 200.000 personer har deltaget.

Plantebaserede olier sænker risikoen

Resultaterne viste bl.a., at de deltagere, der spiste mest smør, havde 15 pct. højere risiko for at dø tidligt sammenlignet med dem, der spiste mindst smør.

Omvendt havde de, der indtog flest plantebaserede olier, 16 pct. lavere risiko for tidlig død, end dem der spiste mindst.

"Selv at skære lidt ned på smør og inkorporere flere plantebaserede olier i din daglige kost kan have betydningsfulde langsigtede sundhedsmæssige fordele," siger Daniel Wang, en af forfatterne bag studiet, i en pressemeddelelse.

Forskerne fandt, at hvis man udskifter 10 gram smør om dagen med samme mængde kalorier fra planteolier, sænkes risikoen for at dø af kræft og generelt dø tidligt med 17 pct.

"Folk kan måske overveje, at en simpel kostudskiftning – at erstatte smør med sojabønne- eller olivenolie – kan give betydelige sundhedsmæssige fordele på langt sigt."
— Daniel Wang, adjunkt i afdelingen for ernæring på Chan-skolen
Smør og olie

Plantebaseret olie vs. smør

Forskerne forbinder især oliven-, raps- og sojabønneolie med lavere dødelighed og lavere risiko for kræft og hjerte-kar-sygdomme.

Smør forbindes derimod med øget risiko for både dødelighed og kræft.

Smør indeholder mange mættede fedtsyrer. Plantebaserede olier er derimod rige på umættede fedtsyrer.