Forebyg sygdom med faste

Faste kan være lige det, der skal til for at smide overflædigt mavefedt og dermed forebygge kroniske livsstilssygdomme. Her får du en guide til 3 dages faste.

Kvinde drikker vand

Du skal huske væsken, når du faster.

© wichmann+bendtsen

Faste forebygger sygdom

Hvad vil det sige at faste?

Når du faster, må du ikke spise men kun drikke vand, te og kaffe.

Læs også: Intermittent fasting, en effektiv slankemetode – for nogle af os

Fordele ved at faste:

  • Du forbedrer muligvis din insulinfølsomhed og nedsætter dit blodtryk og forebygger dermed kroniske sygdomme - særligt, hvis du er overvægtig.
  • Spillereglerne er rent kostmæssigt særdeles enkle.
  • Du taber dig (dette er selvfølgelig kun et plus, hvis du har behov for det).

Ulemper ved at faste:

  • Det kan være både fysisk og psykisk hårdt.
  • Du går glip af pauserne og de sociale aspekter af at spise sammen med andre.
  • Dit energiniveau kan godt føles lidt lavt, så vent evt. med hård træning til en anden dag.

Er tre dages faste lidt for drastisk for dig, så prøv en af vores mildere metoder.

Hvem er faste ikke for:

Faste er ikke for alle. Du skal således ikke hoppe ud i en faste, hvis du er barn, ældre, undervægtig eller ikke er rask, fx har diabetes og tager insulin.

Sådan faster du i 3 dage

Dag 1

Morgen

Drik et krus te. Det giver dig både væske og antioxidanter. Jo længere teen får lov til at trække, jo mere kraftfuld bliver den. Vælg gerne grøn te, der bugner af antioxidanter.

Formiddag

Snup et glas vand, og sørg generelt for at holde dig velhydreret hen over dagen. Vi får normalt ¾-1 liter væske fra vores mad. Det skal lægges oven i det daglige væskebehov på ca. 1,5 liter. Stræb derfor efter at drikke 2,5 liter kaloriefri væske på alle dine fastedage.

Frokost

Gå en tur i frokostpausen i stedet for at sidde og se på, at kollegerne guffer løs. Hold intensiteten nede. Især her på førstedagen kan dit blodsukker være udfordret, så hård træning kan gøre dig utilpas.

Eftermiddag

Snup en lille pause, og få dig noget at drikke. Pas på kaffe, der har en tendens til at hive blodsukkeret ned i kulkælderen.

Aften

Tag et dejlig varmt bad, mens familien spiser aftensmad.

Sen aften

Gå tidligt i seng. Dels er dine batterier sikkert flade, dels er lækkersulten ofte i top om aftenen.

Dag 2

Morgen

Start dagen med en lille gåtur. Det sætter gang i kroppen og får tankerne væk fra den morgenmad, som du ikke skal have.

Formiddag

Din krop bør allerede have vænnet sig lidt til fasten, så er humøret til det, kan du prøve at snuppe en kop kaffe (sort!) og mærke efter, hvordan kroppen reagerer. Husk også i dag at være flittig til at drikke generelt.

Frokost

Lav noget rart, mens kollegerne går til frokost. Ordn dine negle, eller køb en ny bluse, en bog eller en koncertbillet på nettet.

Eftermiddag

Yoga giver ro i kroppen. Så hvis du har mulighed for det, ville en times yoga være et dejligt fyr­aftensritual, hvor du vender blikket indad og finder roen i dig selv.

Aften

Et stort krus vand kan fylde mavesækken og dermed fjerne noget af den sult, som er knyttet til en tom mavesæk. Mærker du et hul i maven, kan du derfor opnå lindring ved at drikke en halv liter vand.

Sen aften

Trangen til sødt kan være uudholdelig. Oplever du dette, så nyd et krus lakridste, som med sin søde smag forkæler dine smagsløg. Når du går i seng, så glæd dig over, at en god nattesøvn er guf for dit immunforsvar.

Trives du med at faste en gang i mellem, og vil du gerne ned i vægt? Så prøv 5:2 kuren, hvor du faster to dage i uge og spiser helt almindeligt de andre dage.

Dag 3

Morgen

Så er det sidste fastedag! Bliv liggende i sengen et par minutter, og genkald dig motiverne for at faste. Med genetableret fokus og viljestyrke bliver det en smal sag at komme gennem det sidste døgn.

Formiddag

Du fortjener en belønning! Hvad med at booke en times massage eller tage en veninde med i spabad efter fyraften?

Frokost

Maden kommer nemt til at fylde meget i din bevidsthed. I stedet for at fortrænge tankerne kan du begynde at udarbejde kostplanen for de næste dage.

Eftermiddag

Drik et krus te i en rolig stund. Det giver firedobbelt bonus, fordi du både får væske, styrkende antioxidanter, en god smagsoplevelse og et pusterum. Selv om du ikke spiser, er det vigtigt at holde de pauser, som måltiderne normalt giver dig.

Aften

Køb ind til en lækker og sund morgenmad til i morgen, så du ernæringsmæssigt kan starte i overhalingsbanen.

Sen aften

Gå tidligt i seng. Når du ligger i sengen, kan du glæde dig over, at fasten nu er ovre,– og at du må få morgenmad i morgen!