Spis dig til en sund mave

En sund mave har brug for, at du går efter mad, der styrker din maves mekanismer. Se her, hvad du især har godt af.

Du har sikkert for længst vænnet dig til at tænke over, om du får de vitaminer, mineraler, proteiner og så videre, som din krop har brug for i din dagligdag.

Men er du også vant til at tænke din maves sundhed ind i din menu? Hvis ikke, kan du med fordel begynde nu! Hemmeligheden bag en sund mave, der både beskytter din krop mod sygdom og forhindrer, at du jævnligt har problemer med maven, går igennem en mavevenlig kost.

I forskningskredse taler man om, at du skal spise madvarer, der understøtter tarmens funktioner og rolle i vores immunforsvar. Vi skal ifølge forskerne spise præ- og probiotisk.

Det betyder i praksis, at vi skal spise de sunde og probiotiske mælkesyrebakterier der har en udtalt virkning på vores immunforsvar. De probiotiske mælkesyrebakterier overlever rejsen gennem vores fordøjelse og kommer videre til tarmen hvor de har en positiv effekt på balancen dér. De præporbiotiske fibre får maden til at ryge hurtigere igennem systemet, og i nogle tilfælde de sunde bakterier til at trives ekstra godt.

Hvorfor er kostfibre godt for din mave?

En sund fordøjelse er afhængig af, at du spiser fibre nok. En del af fibrene svulmer nemlig op i tarmen og presser så meget mod tarmvæggene, at det sætter gang i de bevægelser, der får maden til at glide hurtigere igennem systemet. Der findes to typer fibre:

  • De uopløselige kostfibre smører fordøjelsen og sætter gang i tarmbevægelserne, så maden glider hurtigere gennem tarmen. De er derfor uundværlige i en effektiv fordøjelse. Især hvede indeholder den slags fibre.
  • De opløselige kostfibre kan suge op til 15 gange deres egen vægt. Dermed fylder de i maven og mætter godt. De modvirker desuden, at skadelige stoffer fra maden får kontakt med tarmen. Især ryg, byg og havre indeholder den slags fibre.
Newsletter background