Er mavefedt værre end hoftefedt?

Er det rigtigt, at det er bedre at være pæreformet end æbleformet? Og hvorfor? Vi har spurgt en overlæge og professor i fedmeforskning.

Kvindehænder holder en pære og et æble, lyseblå baggrund

PÆRE ELLER ÆBLE? Din form har betydning for din sundhed.

© iStock

Ja, det er desværre ikke en myte, at det er sundere, hvis din figur minder mere om en pære end et æble. Men fedt er vel fedt, tænker du måske? Og ja, det er det, men der er forskel på, hvor hurtigt fedtet mobiliserer sig, hvis det sidder på hhv. maven eller hoften.

Fedt på hofter, lår og baller mobiliserer sig langsommere end det på maven, hvilket betyder, at det i mindre grad bliver frigivet fra fedtvævet. Og det er netop, når fedtet slipper ud af fedtcellerne, at det udgør et problem.

Fedt er nemlig ikke farligt i sig selv, men når det løber ud og sætter sig omkring indvoldene, risikerer vi at få sygdomme som diabetes, visse kræftformer og hjertekarsygdomme.

Det har derfor også en betydning for din sundhed, hvor fedtet på din mave er placeret. Hvis det sidder lige under huden, er det stadig skadeligt, men ikke decideret farligt, hvorimod det er skidt, hvis det sidder mellem dine organer. Kun en CT- eller MR-scanning kan vise, præcis hvor fedtet er placeret, men der er dog visse tegn, du selv kan kigge efter.

Kilde: Jens Meldgaard Bruun, overlæge og professor i fedmeforskning

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 9/2022