Rød peber er genial slankemad

Den friske smag er populær, og den store peberfrugt er skræddersyet som slankemad, mens indholdet af C-vitamin er enormt i rød peber.

Indholdet af C-vitamin er tårnhøjt. En enkelt rød peber giver dig således tre gange den daglige anbefalede mindstedosis. Til sammenligning indeholder en appelsin kun 1/4 så meget C-vitamin som en rød peber.

Smagen kan godt være lidt skarp. Det skyldes, at der især inde i frøhviden gemmer sig capsaicin, der gør habanero og andre vilde chilifrugter så fyrige. Capsaicin virker blandt andet ved at dræbe bakterier.

Tjek friskheden, når du vælger peberfrugt. Skrællen skal være saftspændt og uden rynker, og stilken skal syne frisk og grøn. Samtidig bør peberfrugten føles tung af sin størrelse. Dette lille tjek sikrer, at du ikke får fingre i en rød peber, der har toppet og er ved at blive en trist affære.

Trods den søde smag er kulhydratindholdet rigtig lavt. Det gør, at det samlede kalorieindhold placerer sig på et niveau, som gør peberfrugten til fortrinlig slankemad. Valgte du fx udelukkende at leve af peberfrugt en hel dag, er der kaloriemæssigt plads til at spise over 50 peberfrugter. Velbekomme!

Ligesom guleroden indeholder rød peber en del betakarotin, som er forstadiet til A-vitamin. Stoffet placerer sig blandt andet i hudens celler, som kan antage en orange kulør og i processen opnå ekstra beskyttelse mod skadelige uv-stråler.

Rød peber - sådan booster du den!

  • Bedste valg: Modenheden afgør indholdet af styrkende antioxidanter. Jo mere moden den er, jo flere gode sager gemmer peberfrugten på. Farven giver en klar indikation af modenheden, så gå efter varianter med dybrød kulør. Det betyder ikke, at grønne, gule og orange peberfrugter er ligegyldige rent ernæringsmæssigt, men de andre farver er den dybrøde peberfrugt klart underlegen.

  • Bedste tilberedning: Du bestemmer selv, hvordan du vil anvende peberfrugten, for der er både fordele og ulemper ved at spise den rå eller varmebehandlet. Peberfrugten iltes kraftigt, når den er skåret ud og ligger på køkkenbordet eller i salatskålen, og det koster antioxidanter. Vent derfor med at skære den ud til lige før brug, eller pak den i en lufttæt emballage for at bevare styrken – og den sprøde konsistens.

  • Bedste tilbehør: Det er oplagt at kombinere peberfrugten med jernrige madvarer som lever, hjerte og anden indmad eller fx tørrede bønner og linser. Der foreligger solid dokumentation for, at C-vitamin, som peberfrugten nærmest svømmer over af, hjælper kroppen med at optage jernet. Det er guf for blodprocenten og ilttransporten, fordi jern blandt andet indgår i produktionen af røde blodlegemer.

  • Bedste timing: Peberfrugten er rig på antioxidanter, som styrker immunforsvaret, og som kroppen generelt har gavn af hele dagen. Der er dog en enkelt undtagelse, for umiddelbart efter hård træning hæmmer det restitutionen at indtage kraftfulde plantestoffer. Så lad være med at mæske dig i peberfrugter i den første times tid efter solide intervaller eller en hård omgang styrketræning.

Artiklen blev bragt i Aktiv Træning nr. 6/2016