Har du et kræsent barn? Så undlad at gøre dette

Et studie afslører, hvad du skal holde dig fra at sige og gøre, hvis du vil have dit barn til at spise den mad, der bliver serveret.

En mor stiller en tallerken over for sit barn. Barnet er kræsent.

KRÆSENHED - Ting, der er sagt i den bedste mening for at få børn til at spise mere eller sundere, virker stik modsat – det viser en videnskabelig undersøgelse.

© iStock

“Spis din broccoli. Så er der is bagefter.”

Kunne sådan en sætning undslippe din mund for at få dit barn til at spise sundt? Eller bare til at spise i det hele taget? Så kan du måske være med til at skrue op for kræsenheden.

Flere end 1500 australske mødre til børn i alderen 2-5 år har deltaget i spørgeskemaundersøgelsen fra Dekan University. Resultatet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Appetite.

Tvang og overtalelser virker ikke

Forskerteamet spurgte ind til forældrenes strategier, hvis deres barn var kræsent eller nægtede at spise.

Forældrene til de børn, der var kræsne, svarede, at de sagde: “Du behøver kun at tage fem mundfulde” eller “Det er, hvad der er til aftensmad. Hvis du ikke spiser det, kommer du sulten i seng.”

Deres tiltag var præget af overtalelse eller tvang, som har en tendens til at forstærke kræsenheden.

Inddrag dit barn

Forældrene til de børn, der var mindre kræsne, svarede, at de inddrog børnene i at lave mad, lod dem selv beslutte, hvornår de var mætte, og sørgede for at servere nye madvarer for dem.

Alt sammen tiltag, der ifølge forskerne hjælper børn til at udvikle et sundt forhold til mad og appetitregulering.