Hvorfor er vores smagssans forskellig?

Nogle elsker ost, mens andre ikke kan forestille sig noget værre. Og faktisk er det allerede i mors mave, du begynder at danne smag for bestemte fødevarer. Læs her hvorfor.

Kvinde spiser et stykke kage

SMAGSSANS - Du kan godt!

© iStock

Der er ikke et entydigt svar på, hvorfor nogle elsker stegt lever, mens andre hader det.

Men forskning tyder på, at vores smagslæring allerede begynder inde i mors mave.

I sidste trimester af graviditeten drikker fosteret nemlig af fostervandet, som indeholder aromastoffer fra den mad, som moderen spiser.

Studier har vist, at hvis en gravid fx har spist meget gulerod under graviditeten, så har fosteret vænnet sig til den smag.

Fra fødslen kan vi alle lide det, der smager sødt og fedt. Omvendt kan vi ikke lide bittert og surt. Men det kan vi lære.

Forskning indikerer faktisk, at børn, der er blevet ammet, bliver mindre kræsne, bl.a. fordi de via modermælken har smagt forskellige aromastoffer, alt efter hvad deres mor har spist og drukket, og dermed tidligt har lært, at mad smager forskelligt.

Løbet er dog ikke kørt, når amningen slutter; især i overgangen mellem mælk og fast føde er der nemlig også mulighed for at præge børns præferencer ved at præsentere dem for forskellige smage og teksturer i maden

HER ER VI ÅBNE OVER FOR AT PRØVE NYT

Vi kan træne os selv til at kunne lide noget ved at udsætte vores smagsløg for den samme mad igen og igen. Og der er særlige tidspunkter i livet, hvor vi ser ud til at være lidt mere åbne over for at prøve nye madvarer.

Når du flytter hjemmefra,

kommer du ind i nogle nye sociale sammenhænge. Ønsket om at høre til kan få dig til at smage på den salat med ost, som du førhen rynkede på næsen af, men som de andre på kollegiet bare elsker.

Når du flytter sammen

med en partner, bliver du introduceret for den mad, som partneren godt kan lide. Og så kan det være, at du bliver nysgerrig efter at smage de oliven, som din partner sætter på bordet.

Når du får børn,

bliver du måske optaget af, at dine børn spiser sundt og varieret. Måske spiser du ikke selv rugbrød, men siden du gerne vil have, at dine børn gør det, må du jo gå foran med et godt eksempel.