Hvornår skal du putte salt i vandet?

Er du den utålmodige type, har du sikkert en holdning til, om der skal salt i gryden før eller efter kogepunktet. Få svar på, om salt får vand til at koge hurtigere eller langsommere.

Kvindehånd, der tilfører salt i gryden.

MADLAVNING – Salt er et af vores absolut mest foretrukne krydderier.

© iStock

Små emner kan af og til skabe store diskussioner. Nogle mener fx, at pasta- og kartoffelvandet først skal saltes, efter vandet koger. Mens andre insisterer på at kyle en teske salt i gryden med det samme.

Men lige netop dette spørgsmål bør ikke være den store kilde til uenighed i køkkenet, fastslår tidligere lektor i fysik ved Niels Bohr Instituttet i København Malte Olsen:

Læs også: Er tempereret vand bedre end koldt vand?

“Salt får vand til at koge langsommere, men det er kun ved meget høje koncentrationer. Når vi snakker så små mængder, som vi bruger i madlavning, kan det næppe gøre nogen forskel,” fortæller han.

For at hæve kogepunktet for 1 liter vand, skal der 58 gram bordsalt i vandet. De fleste af os bruger i omegnen af 2-4 gram salt, når vi skal salte vores pastavand.

Så du behøver altså ikke vente med at gribe saltbøssen, fordi du gerne vil have vandet til at koge hurtigere og eventuelt spare på energiforbruget. Men spar gerne på saltningen uanset hvad.

Læs også: Forskere: Drop saltbøssen, og lev længere

Det anbefalede saltindtag er 5-6 gram – eller en teske om dagen. De fleste af os får dog langt større mængder i dag, fordi meget af den mad, vi køber i supermarkedet, i forvejen er saltet i rigelige mængder.