Drop saltbøssen, og få flere leveår

Rigtigt mange af os spiser langt over de anbefalede mængder salt. Se, hvad det kan have af konsekvenser ifølge forskningen.

Kvinde med en saltbøsse, der drysser salt ud over sin mad.

SMAG - For meget salt øger blodtrykket og dermed din risiko for hjerte-kar-sygdomme.

© iStock

Beder du altid tjeneren om ekstra salt på bordet?

Måske skal du genoverveje.

Personer, der drysser ekstra af den hvide smagsforstærker på tallerkenen, har nemlig større risiko for at dø for tidligt, viser et stort studie.

Over 500.000 mennesker indgav i årene 2006- 2010 en hulens masse sundhedsoplysninger til the UK Biobank – bl.a. hvor tit de føjede salt til maden.

Et hold forskere fulgte personerne i ni år og så, at de, som altid tilføjede ekstra salt, havde 28 pct. større risiko for at dø, før de fyldte 75 år, når man sammenlignede med personer, som sjældent eller aldrig puttede ekstra salt på maden.

Og det var, selvom forskerne tog højde for fx rygning, alkohol og BMI. Meget af den mad, vi køber, indeholder i forvejen rigelige mængder salt, så selv uden en saltbøsse får mange af os dækket kroppens daglige saltbehov.

Ifølge sundhedsmyndighederne bør vi max. spise 5-6 g salt om dagen, men 9 ud af 10 spiser mere end det.

3 STEDER, DU KAN SPARE PÅ SALTET

Du risikerer at skære år af dit liv, når du putter ekstra salt på maden.

pizza
© iStock

Undgå fastfood og færdigretter,

der er de rene saltbomber. I en enkelt pizza får du ca. 6 g salt, og så er du allerede dækket ind for den dag.

Salt
© iStock

Skal du bare have salt, så brug groft frem for fint.

De fine saltkrystaller pakker sig nemlig meget tættere, og du kommer nemmere til at overdosere. 1 tsk. groft salt vejer 4 g, mens 1 tsk. fint salt vejer 7 g.

Laks
© iStock

Erstat forarbejdet brød og pålæg fra supermarkedet,

som er nogle af de største saltskurke for en almindelig forbruger. 100 g fersk laksefilet indeholder fx kun 0,2 g salt, mens en lige så stor mængde røget eller gravad laks ryger helt op på 3 g pr. 100 g.

Kilde: European Society of Cardiology

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 18/2022