Drop saltbøssen, og få flere leveår

Rigtigt mange af os spiser langt over de anbefalede mængder salt. Se, hvad det kan have af konsekvenser ifølge forskningen.

Kvinde med en saltbøsse, der drysser salt ud over sin mad.

SMAG - For meget salt øger blodtrykket og dermed din risiko for hjerte-kar-sygdomme.

© iStock

Beder du altid tjeneren om ekstra salt på bordet?

Måske skal du genoverveje.

Personer, der drysser ekstra af den hvide smagsforstærker på tallerkenen, har nemlig større risiko for at dø for tidligt, viser et stort studie.

Over 500.000 mennesker indgav i årene 2006- 2010 en hulens masse sundhedsoplysninger til the UK Biobank – bl.a. hvor tit de føjede salt til maden.

Et hold forskere fulgte personerne i ni år og så, at de, som altid tilføjede ekstra salt, havde 28 pct. større risiko for at dø, før de fyldte 75 år, når man sammenlignede med personer, som sjældent eller aldrig puttede ekstra salt på maden.

Og det var, selvom forskerne tog højde for fx rygning, alkohol og BMI. Meget af den mad, vi køber, indeholder i forvejen rigelige mængder salt, så selv uden en saltbøsse får mange af os dækket kroppens daglige saltbehov.

Ifølge sundhedsmyndighederne bør vi max. spise 5-6 g salt om dagen, men 9 ud af 10 spiser mere end det.

3 STEDER, DU KAN SPARE PÅ SALTET

Du risikerer at skære år af dit liv, når du putter ekstra salt på maden.

pizza
© iStock

Undgå fastfood og færdigretter,

der er de rene saltbomber. I en enkelt pizza får du ca. 6 g salt, og så er du allerede dækket ind for den dag.

Salt
© iStock

Skal du bare have salt, så brug groft frem for fint.

De fine saltkrystaller pakker sig nemlig meget tættere, og du kommer nemmere til at overdosere. 1 tsk. groft salt vejer 4 g, mens 1 tsk. fint salt vejer 7 g.

Laks
© iStock

Erstat forarbejdet brød og pålæg fra supermarkedet,

som er nogle af de største saltskurke for en almindelig forbruger. 100 g fersk laksefilet indeholder fx kun 0,2 g salt, mens en lige så stor mængde røget eller gravad laks ryger helt op på 3 g pr. 100 g.

Kilde: European Society of Cardiology

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 18/2022

Mest læste lige nu
Sex

Får du nok (god) sex?

Sundhed

Er rødvin sundt eller ej?

Desserter

Snebolde

62,8 kcal
40 minutter
Stress

Stressekspertens 10 bedste råd

Desserter

Sund julekonfekt fra alle os til alle jer

Slankekur

Tab dig med I FORM Kostplan 1600-1700 kcal

Stress

10 gode råd til at få ro i hjernen

Kalorieforbrænding

BEREGN: Hvor mange kalorier har jeg brug for?

Søvn

Øv dig i at falde i søvn på kommando med dette trick

5 km løbeprogram

PROGRAM: Kom i gang med at løbe 🎧

Mere om Kostråd
Kostråd

Er vand med citron sundt?

Kostråd

Derfor er nordisk kost sundt, selvom du ikke taber dig

Kostråd

Er det sundt at være veganer?

Kostråd

Kostfibre

Kostråd

Protein

Kostråd

Er hvidløgspiller mon lige så sunde som hvidløg?

Kostråd

Får du nok kalk?

Kostråd

Er chiagrød overhovedet sundt?

Kostråd

Får du nok B12?

Kostråd

Hvad er ingefær godt for?

Newsletter background
I FORM anbefaler
Forebyggelse

Hvorfor klør det i min hovedbund?

Psykologi

Test dig selv: Er du optimist eller pessimist?

Om I FORM

Let at leve sundt: I FORMs træningsunivers og madplaner hjælper dig

Sunde opskrifter

Lav din egen surdej

598 kcal
4-6 dage
Flad mave

Mavecamp for begyndere: Følg dette effektive program og se resultater

Psykologi

Depressions-test: Er du mere end bare trist?

Styrketræning

Farvel fedt, hej muskler

Træningstøj

5 DETALJER: Tjek dem, før du køber vinter-løbetights

Sundhed

Overvejer du at få en lysterapilampe?

Aftensmad

Sund pizza – sådan!

45 minutter