Feder det mere at spise om aftenen end om morgenen?

Er det ligegyldigt, hvornår på dagen, du spiser dine måltider, hvis du gerne vil undgå at tage på? Vi har spurgt en diætist med speciale i stofskiftet.

skål med chips

CHIPS – Det er ikke entydigt dårligere at spise om aftenen, så længe der er balance i kalorieregnskabet.

© gettyimages

Et råd fra forskningen lyder, at du skal spise som en konge om morgenen, en dronning til frokost og en lille prins til aften, hvis du gerne vil holde dig slank. Sandheden er dog nærmere, at forskningen peger i alle retninger, så der findes ikke et definitivt svar på, om det feder mere at spise om aftenen end om morgenen, så længe kalorieregnskabet ikke overskrides.

Hvor mange kalorier har du brug for?

  • Det, som eksperterne kan blive enige om, er, at de fleste af os skal bruge mere energi til at komme gennem dagen end til at komme gennem aftenen, medmindre vi har skifteholdsarbejde.
  • En anden ting, der måske spiller ind, er dit stofskifte, der naturligt er mindre aktivt om aftenen, fordi det simpelthen forbereder dig på at sove. Men der findes altså ikke håndfaste beviser på, at det lavere stofskifte om aftenen i sig selv er et argument for at undgå at spise ved sengetid.

Læs også: 8 myter: Fup og fakta om stofskifte og kost

UNDGÅ DETTE I TIMERNE INDEN SENGETID

Koffein

I leveren har du et enzym, der nedbryder koffein. Ca. halvdelen af os har en hurtig variant, mens den anden halvdel har en langsom variant. Hører du til de sidste, så undgå kaffe o.lign. efter aftensmaden.

Fede måltider

Du er længere tid om at forbrænde fedt end protein og kulhydrater, så derfor anbefaler nogle eksperter, at du holder dig fra de aller- tungeste måltider i timerne inden sengetid.

Krydret mad

Hvis du har tendens til halsbrand, vil stærk mad omkring sengetid måske kunne holde dig vågen.

Sukker

Det er altid smart at holde insulinniveauet nogenlunde stabilt, hvilket betyder et minimum af sukker, men det er særligt vigtigt, før du går til køjs, da et sukkerfix vil gøre det svært at finde ro.

Alkohol

En lille spids at gå i seng på hjælper dig måske med at falde i søvn, men den forringer søvnkvaliteten. Alkohol skal nedbrydes, og det sætter leveren på overarbejde.

Kilde: Mette Theil, klinisk diætist og formand i Fagligt selskab af kliniske diætister, Kost og ernæringsforbundet

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 06/2023