For meget omega-6
Omega-6-fedtstofferne bliver først et problem, når du spiser mange flere af dem end af omega-3. Men det gør de fleste af os desværre uden at vide det.
Omega-6-fedtstofferne bliver først et problem, når du spiser mange flere af dem end af omega-3. Men det gør de fleste af os desværre uden at vide det.
Forskerne har regnet på det: Hver gang en typisk dansker spiser én del fiskeolie, indtager vi 9-10 dele planteolier.
I vores forfædres stenalderkost var forholdet 1:1, og fordi vores arvemasse ændrer sig langsomt, er vores kroppe stadig designet til den fordeling. Forholdet var også 1:1 i den klassiske middelhavskost, som man spiste på Kreta i 1960’erne.
Talrige studier har dokumenteret, at den form for kost forebygger mange kroniske sygdomme og forlænger levetiden. Også det traditionelle sydasiatiske og japanske køkken har et langt bedre forhold mellem omega- 3 og omega-6.
Spiser og lever du i øvrigt sundt, kan du nu godt slippe fra et forholdstal på 1:5. Det kræver bare, at du sørger for at få flere omega-3-fedtstoffer og færre omega-6’ere i din kost. Kan du få omega-3 og -6 endnu mere i balance, er det selvfølgelig endnu bedre.
Hvordan kan de ellers isoleret set sunde omega-6-planteolier pludselig havne i skurkerollen, tænker du måske. For at forstå det er vi nødt til at tage de biokemiske briller på et øjeblik og holde tungen lige i munden, for nu bliver det lidt indviklet:
Når omega-3-fiskeolier og omega-6-planteolier er blevet optaget i kroppen, indbygges de i den membran, som ligger omkring hver celle. Fra cellemembranen omdannes fedtsyrerne til nogle hormonlignende signalstoffer, eicosanoider. Disse har stor indflydelse på, om vi rammes af inflammation, om vi har smerter, om vores blodkar kan trække sig sammen, og om blodpladerne klumper sig sammen og bliver til blodpropper.
Din krop kan ikke danne ubegrænsede mængder af signalstoffer, så omega-3-fiskeolier og omega-6-planteolier konkurrerer om at blive omdannet til signalstoffer. Fordi planteolierne er i overtal, er det overvejende dem, der lægger beslag på enzymerne i stofskiftet. Dermed dannes der mange flere signalstoffer fra omega-6-planteolie end fra omega-3.
Problemet er, at omega-3-fiskeolier er meget bedre til at dæmpe inflammation og modvirke blodpropper, dæmpe smerter, sænke blodtrykket og beskytte dig mod alle de andre sygdomme, som kronisk inflammation kan føre med sig. Så hvis du ikke retter op på ubalancen mellem omega-3 og omega-6, risikerer du let at komme i farezonen.
Nu må du endelig ikke holde op med at spise plantemad af skræk for omega-6. Problemet er ikke din daglige kvote af grønsager og frugter eller den smule olie, du bruger til din salatdressing. Hold derimod øje med alle de skjulte kilder til omega-6. Fx brød, ovnkartofler, nudelsupper, tærter, kiks, slik, mayonnaiseprodukter, købedressinger, tun i olie, chips osv.
Ofte står der bare “vegetabilsk olie” på varedeklarationen, som typisk dækker over billig planteolie, fx soja-, majs-, solsikke- eller vindruekerneolie. Sojaolie er en af dem, der bruges allermest af industrien. I USA regner man med, at cirka 20 procent af alle de kalorier, befolkningen indtager, stammer fra sojaolie alene!
Det allervigtigste er dog stadig at spise mere fisk. En overvældende mængde forskning understreger, at omega-3- fiskeolier er et af dine stærkeste våben mod hele de sygdomme, som inflammation kan føre med sig.
Omega-6 bliver i dag tilsat en lang række madvarer som planteolie og optræder i deklarationen som vegetabilsk olie eller fedtstof i en eller anden form. Her er de værste skurke: