Din første kop morgenkaffe kan være placebo
Forskere undersøgte forskellen på at tage en koffeintablet og at drikke en kop dampende morgenkaffe. Resultatet var overraskende.
Forskere undersøgte forskellen på at tage en koffeintablet og at drikke en kop dampende morgenkaffe. Resultatet var overraskende.
Er du typen, der slet ikke kan vågne, før du har indtaget dagens første kop kaffe? For det er jo netop koffeinkicket, der vækker din opmærksomhed og effektivitet, ikke?
Noget tyder på, at du tager fejl.
Et hold forskere fra University of Minho i Portugal satte sig for at tjekke, om det egentlig er koffeinen, der giver den opkvikkende virkning.
Derfor bad de i et studie 47 testpersoner om at få en MR-scanning af hjernen. Én før og én 30 minutter efter, at de havde fået enten en kop kaffe eller en koffeintablet.
Modsat forventningen viste scanningsbillederne stor forskel i de centre i hjernen, der har med arbejdshukommelse, kognitiv kontrol og målorienteret adfærd at gøre.
Forsøgspersonerne, der havde drukket kaffe, havde fået en langt større effekt end dem, der bare havde indtaget koffein i pilleform.
Dermed er der noget, der tyder på, at det altså ikke er koffeinen i sig selv, der frisker dig op.
Det lader derimod til at være oplevelsen af at drikke en kop kaffe: Duften, smagen og den psykologiske forventning, vi forbinder med drikken, er det vigtigste.
Så fortsæt du bare med at drikke din morgenkaffe, for en koffeintablet vil ikke i samme grad gøre dig klar til dagens arbejde.