Sådan bevarer du fokus og når dine mål med mental træning

Denne gang bliver det anderledes tænker mange af os, når vi endnu en gang kaster os ud i løbetræningen, slankekuren og rygestoppet. Men til trods for træningsprogrammer, kostplaner og hjælpemidler lykkes det aldrig helt alligevel. Måske ligger svaret i, at du glemmer at træne din hjerne til at nå dine mål.

Står du foran en stor udfordring? Måske en slankekur eller træning til et maraton? Se, hvordan du optimerer din chance for succes.

Langt de fleste af os tænker i træningsprogrammer og kostplaner, når det kommer til livsstilsændringer. Men de færreste af os husker at tage den mentale del af processen med i overvejelserne, inden vi kaster sig ud i nye projekter. Og det kan spænde ben for vores evne til at lykkes.

”Din mentale sundhed har stor indflydelse på din præstationsevne og overskud. Så det er vigtigt, at man prioriterer de mentale muskler lige så højt som resten af kroppen,” siger træningsekspert og foredragsholder Jacob Søndergaard, kendt fra DR-programmet “Rigtige mænd”

Sæt dig et mål - og nå det!

Mental træning er kort sagt en måde at lære dig selv at blive bedre til at fokusere. Et menneske kan bevare fokus i otte sekunder, hvilket er et sekund mindre end en guldfisk. Og hvis du har gang i mobiltelefonen, mens du snakker med andre og samtidig forsøger at håndtere en tredje ting, er det svært at holde målet for øje, uanset om det gælder et rygestop, en slankekur eller noget helt tredje.

I samme øjeblik din hjerne kører på automatpilot, er der nemlig større risiko for, at du gentager gamle handlingsmønstre, som spænder ben for dine gode forsætter. For at undgå at falde i de sædvanlige fælder er du derfor nødt til at træne din hjerne i at tænke i nye baner ved at skabe større fokus på det mål, du ønsker at nå. Den gode nyhed er, at når du først har vænnet din hjerne til at agere anderledes, vil det være nemmere at holde dig selv på sporet.

Sådan kommer du i gang med mental træning

Hvilken måde, du vælger at skabe fokus på - fx med mindfulness, meditation eller sport - er ikke det vigtigste. Det vigtigste er, at du det. Her får du Jacob Søndergaards fem tips til at komme i gang med mental træning og blive bedre til at finde fokus i hverdagen.

1. Visualisering

Forestil dig en fysisk egenskab, som du ønsker at forbedre. Det kan være at sparke til en bold. Placer dig selv et roligt sted, hvor du ikke forstyrres, og skab så et indre billede af situationen. Tal dig selv igennem, hvad der sker, og imens forestiller du dig, at du er med i din egen film. Gør det ofte, gerne flere gange dagligt. Fx lige inden træning. 2. Stil skarpt
Optimer din fysiske kapacitet ved at træne dine øjne og hjernens evne til at afkode de signaler, som øjnene modtager. Øvelsen, du skal lave, består i bevidst at stille skarpt på forskellige objekter omkring dig, fx din tommelfinger, bordet, håndvasken. Prøv at være mere bevidst fokuseret på ting omkring dig i det hele taget. Gør det med 5-10 elementer, og giv derefter slip. Udfør øvelsen 3-5 gange dagligt.

3. Øv dig dagligt Uanset hvad du ønsker at blive bedre til, så er det væsentligt, at du gør det dagligt. Den daglige fokus på at koncentrere dig om en given opgave vil skabe strukturelle ændringer i din hjerne, som vil give dig ro og afstresning. Så husk, hvis det er vigtigt for dig, så afsæt tid til daglig mental styrketræning.

4. Brug en app
Download en app, der kan hjælpe dig med at rette din mentale opmærksomhed på en given opgave. At blive talt igennem en proces kan være gavnligt, da mental træning ellers kan være en smule diffust, med mindre man har prøvet det mange gange. Jeg sværger til Headspace, men der er flere gode derude.

5. Variation Skab udvikling i din mentale kapacitet ved at finde på nye udfordrende tankeeksperimenter. Hvis du hver dag laver den samme visualisering, vil din hjerne blive vant til det, og fremgangen vil stoppe. Derfor, når du øver dig, så hav fokus på en simpel udfordring. Og når du mestrer den, så øg sværhedsgraden. Jo tættere på den reelle situation du er i, fx foran bolde klar til at skyde et straffespark, jo større overførbarhed har det til virkeligheden.