Forbrændingsguide - aften

Krydderier, alkohol og søvn gør en forskel for din forbrænding om aftenen og natten.

Forbrændingsguide: morgen

Forbrændingsguide: middag

Kl. 18.30

Brug fyrige krydderier

Stærke krydderier i maden løfter forbrændingen, sammenlignet med ukrydret mad. Hidtil har det primært været chilipeberen, der har høstet positiv opmærksomhed, men ny forskning peger på, at også ingefær, peberrod (som i wasabi) og sennep kan give et stofskifteløft. Vær dog opmærksom på, at der skal mere end et lille drys krydderier til for at opnå en nævneværdig effekt.

Kroppen vænner sig nemlig til påvirkningen, og derfor skal krydderidosis øges med jævne mellemrum, så kroppen udsættes for nye stimuli. Som en sidegevinst til stofskifteøgningen bidrager krydderierne også til en øget mæthedsfornemmelse, og dermed bliver det lettere at tøjle appetitten. Husk også at få godt med proteiner til din aftensmad, og moderater mængder af ris, brød og pasta, dette naturligvis af den grove variant; brune ris, groft brød og fuldkorns pasta.

Drop alkohol

Drop rødvinen til aftensmaden og den kolde øl, når du er på café med veninderne – gør det til en ny, sund vane kun at drikke alkohol ved særligt festlige lejligheder. Undersøgelser viser, at alkohol hæmmer fedtforbrændingen, fordi kroppen prioriterer alkoholforbrændingen over forbrændingen af de øvrige energikilder. Alkoholens negative effekt på fedtforbrændingen varer ved i flere timer efter indtagelsen og medfører derfor en øget risiko for, at madens fedt aflejrer sig på maven.

Få masser af fibre

Kostfibre hæmmer fedtoptagelsen. Spis derfor så groft som muligt, især til hovedmåltiderne, hvor fibrene kan bremse en del af fedtoptagelsen og dermed spare dig for kalorier. Samtidig fremmer fibrene din fordøjelse og giver en god mæthedsfornemmelse. Gode kilder til fibre er rugbrød, frugt og grønt samt i særdeleshed bælgfrugter som brune og hvide bønner.

Kl. 23.00

Få din nattesøvn hver nat

Sørg for at få minimum 7 timers søvn hver nat. Mangel på søvn kan hæmme din forbrænding, ligesom undersøgelser har påvist, at søvnmangel øger din appetit – især efter søde og usunde fødevarer. Årsagen til den øgede appetit skal findes i vores hormoner. Hormonbalancen bliver nemlig forvirret, når vi ikke får den mængde søvn, som vi har brug for. Det får så kroppen til at tro, at vi mangler energi i form af mad, selv om det faktisk er søvn, vi har behov for.

Kilde: Martin Kreutzer