Sådan bruger man EZ-bar

Fitnesscenteret bugner af udstyr. Vi guider dig til det oversete udstyr – denne gang EZ-baren.

Kvinde, der træner med EZ-bar

EZ-BAR Du kan bruge et smalt eller bredt greb om stangen. Ved at ændre grebet kan du flytte fokus til andre dele af musklen.

© iStock

Hvad er det?

Den bølgede udgave af vægtstangener et glimrende udstyr til dig, der gerne vil have stærke, markerede overarme. EZ-baren bruges typisk til den klassiske overarmsøvelse biceps curls, men den er god til mange andre øvelser for biceps og triceps såsom reverse curls, preacher curls, skull crushers og overhead extensions. Stangen sikrer et godt ergonomisk greb, og den belaster håndled og albuer mindre end en almindelig vægtstang. Den er derfor et oplagt valg, hvis du oplever ømhed disse steder. EZ-baren er både kortere og lettere end en almindelig olympisk vægtstang. Den måler typisk 120 cm og vejer 8 kilo, så alle kan være med.

Læs også: Giver kreatin større muskler

3 fordele

Det vinklede greb skåner håndleddene mere, end når man fx laver biceps curls med en lige vægtstang.

Studier har vist, at bicepsmusklen og underarmsmusklen brachioradialis aktiveres endnu mere, når man laver curls med en EZ-bar, end med en almindelig vægtstang eller håndvægte.

Vægten er tættere på kroppen end med en lang stang, så du skal ikke bruge kræfter på at balancere.

Skull crushers

Denne tricepsøvelse kan laves på en flad træningsbænk eller som her en decline-bænk. Læg dig med en vægtstang i strakte arme over brystet. Afstanden mellem hænderne er mindre end din skulderbredde. Bøj i albuerne, og før vægtstangen ned mod din pande. Overarmene skal holdes i ro. Pres derefter stangen tilbage til udgangspositionen.

Preacher curls

Med denne øvelse træner du biceps – især det korte hoved, som er det inderste af musklens to hoveder. Sæt dig på en preacherbænk med overarmene hvilende på puden. Tag fat i EZ-baren med underhåndsgreb. Bøj albuerne, og løft vægtstangen op til dine skuldre. Sænk den så igen. Husk at strække armene helt ud.

Vidste du, at...

... EZ er slang for ‘easy’? Oprindeligt gik stangen under navnet Dymeck Curl Bar efter Lewis Dymeck, som fik patent på opfindelsen i 1950. Han udviklede den for at skabe et skånsomt alternativ til den lige vægtstang. I 1964 blev rettighederne solgt til fitnesspioneren Bob Hoffman, som begyndte at markedsføre den som EZ Bar og slog på, at det var genvejen til store biceps. Det satte skub i salget.

Artiklen blev bragt i Aktiv Træning nr. 12/2021