Derfor er karbonsko så hurtige

Det er især de famøse karbonplader, der har løbet med opmærksomheden. Men faktisk skal forklaringen på superskoenes hurtighed findes i 4 forskellige faktorer.

Karbonsko

Vægten

Superskoene er generelt lette: 190-250 gram. Det er 50-100 gram lettere end almindelige løbesko. Det kræver mindre energi at løfte en let sko fra jorden, og tidligere studier tyder på en forbedring i løbeøkonomien på 1-2 pct. pr. 100 gram, man fjerner fra skoen.

Opbygningen

Skoene er bygget op omkring en gængekonstruktion. Modsat en traditionel løbesko, der står fladt på jorden, buer superskoene. Derved vugger de dig gennem løbeskridtet, så du afvikler hurtigere, og din fod er kortere tid i jorden for hvert skridt. Den opbygning understøttes af karbonpladen, der gør skoen meget stiv.

Pladen

Pladen har været genstand for meget omtale, men modsat hvad mange tror, fungerer den ikke som en fjeder, der skyder løberen fremad. Pladens primære funktion er at gøre skoen ekstremt stiv. Herved mindsker man det energitab, der ellers sker i alle fodens mange led for hvert skridt, vi tager. I stedet for at leddene bøjer, hver gang foden går i jorden, omdannes kraften nu til én fremadrettet bevægelse.

Skummet

Det vigtigste element ved superskoene er skummet. Det er let og meget fjedrende. Mens det skum, man tidligere brugte i skoenes mellemsåler, sendte 60-65 pct. af den energi, der blev trykket ned i det, retur, sender de nye skumtyper op mod 85 pct. tilbage. Dette understøttes yderligere af karbonpladen, der gør, at skummet ikke trykkes fladt, og af, at skumtyperne er meget lette, og at der derfor kan bruges meget af det, uden at skoen bliver tung. De moderne supersko har op mod 40 mm skum i sålen, mens traditionelle racersko kun har 20-25 mm for at holde vægten nede. Ud over den fjedrende effekt bidrager kombinationen af skum og karbonplade også til, at musklerne bliver mindre trætte, og at løberen derved kan holde farten i længere tid.

Artiklen blev bragt i Aktiv Træning nr. 2/2021