10 ting du skal overveje, når du skal have nye høretelefoner

Et par gode trådløse høretelefoner er guld værd i hverdagen. Men hvad er det nu lige, at et par gode trådløse høretelefoner skal kunne? Vi giver dig svaret her.

Høretelefoner, hovedtelefoner, headset eller hørebøffer – kært barn har mange navne. Og oven i det, kan det være svært at finde rundt i den store jungle af funktioner og overvejelser, som kan opstå, når du skal investere i et par trådløse høretelefoner.

Hvordan finder jeg den rigtige pasform? Hvornår er lyden god? Og kan jeg tillade mig at prøve hovedtelefonerne? Der kan opstå mange spørgsmål undervejs.

Uanset om du har planer om at bruge dine høretelefoner til løb, arbejde eller til din togtur, så kan du få styr på de vigtigste ting her.

1 Er det vigtigt at vælge trådløse høretelefoner?


Det kan være irriterende at døje med ledninger og kabler, når du skal være aktiv med høretelefoner på. Uanset om du skal bruge høretelefonerne når du tæner, slapper af eller ordner praktiske ting, så kan ledningen være i vejen. Derfor er trådløse høretelefoner, som bliver koblet til din smartphone via Bluetooth, en rigtig smart løsning.

Trådløse høretelefoner koster selvfølgelig mere end høretelefoner uden Bluetooth, men det er alle pengene værd at få den frihed.

Du skal huske at tjekke batteritid og opladningstid, når du køber trådløse høretelefoner, da det er vigtigt, at de både har en lang batteritid og hurtigt kan blive opladt igen, hvis de løber tør for batteri.

Derudover er der mange elektroniske virksomheder, som bevæger sig mere og mere hen mod at droppe ledninger og satser i stedet på det trådløse. Det ses blandt andet hos Apple, som har fjernet indgangen til stikket fra høretelefoner i deres seneste iPhone-modeller.

LÆS OGSÅ: Sådan vælger du de rigtige høretelefoner til løb og træning

2 Hvordan finder jeg høretelefoner med den rigtige pasform?


Det er vigtigt, at dine trådløse høretelefoner sidder godt og bliver, præcis hvor de skal.

Vi har alle forskellige ører, og det er derfor vigtigt at finde et par høretelefoner, som passer til netop dig. Ofte følger der flere størrelser dutter og evt. vinger med til in-ear høretelefonerne, som gør, at du kan tilpasse dem.

Derudover skal du huske at tænke på, om pasformen er god til det, som du skal bruge dem til. Skal du fx bruge dem til cykling og have dem på under en cykelhjelm? Eller måske have en hue udover høretelefonerne om vinteren?

Vigtigst af alt – prøv dig frem og se, hvilke høretelefoner der sidder bedst på dig til det, du skal bruge dem til.

LÆS OGSÅ: Fordele og ulemper ved forskellige typer af høretelefoner

3 Hvor vigtig er god lyd i mine trådløse høretelefoner?


Det er klart fedest, når tonerne er klare, støjen bliver holdt ude, og der ikke er udfald undervejs. Lyt efter, om lyden i de trådløse høretelefoner er ren og detaljerig, og om høretelefonerne har en god bas. Tjek også, hvor højt høretelefonerne kan spille.

Lydkvalitet og høj pris hænger dog sammen for de fleste høretelefoner. Men du kan sagtens finde billige trådløse høretelefoner, som har en fornuftig lyd. Du er dog nødt til at gøre op med dig selv, hvor vigtig en god, klar og ren lyd er for dig til det, du skal bruge høretelefonerne til – og til den pris, du vil betale.

4 Hvordan vil jeg betjene mine trådløse høretelefoner?


Ved trådløse høretelefoner er det vigtigt, at det er nemt at betjene dem, så du kan styre og kontrollere lyden på de trådløse høretelefoner.

Hvis selve fjernbetjeningen sidder på de trådløse høretelefoner, kan du nemt styre musikken, lydniveauet og besvare et opkald, uden at du skal finde telefonen frem.

På trådløse in-ear, on-ear og over-ear høretelefoner sidder der ofte diskrete betjeningsknapper på selve høretelefonerne. Hvis det er in-ear høretelefoner med ledning, sidder knapperne ofte på selve ledningen.

Det er forskelligt for trådløse høretelefoner, om knapperne til tænd/sluk, volume og skift af sang er samlet på det ene øre eller er fordelt på begge ører.

Generelt er det desuden værd at gå efter trådløse høretelefoner, som er kompatible med telefonen. Det vil sige, at musikken slukker, når telefonen ringer, og opkaldet overtager.

5 Skal jeg prøve høretelefonerne, før jeg køber dem?


En typisk fejl, vi er mange, der begår, er ikke at prøve høretelefonerne, inden vi køber dem.

Det er vigtigt at prøve høretelefoner, fordi det er forskelligt, hvordan vores ører er bygget, og derfor er pasformen også individuel. Derudover er det vigtigt, hvis du vil høre lydkvaliteten og selv prøve fjernbetjeningen af.

Af hygiejniske årsager kan det selvfølgelig være svært at prøve in-ear høretelefoner, inden du køber dem. I det tilfælde kan du undersøge, om du kender nogen, som har de samme høretelefoner, som du overvejer at købe. Alternativt skal du gå efter et par trådløse in-ear høretelefoner, som har forskellige størrelse dutter, du kan vælge imellem.

LÆS OGSÅ: Test af trådløse høretelefoner

6 Hvordan vil jeg oplade mine trådløse høretelefoner?


Det er forskelligt, hvordan du oplader de trådløse høretelefoner. Men de fleste høretelefoner bliver opladt via et USB-kabel. Her sætter du den lille ende af USB-kablet ind i de trådløse høretelefoner og den anden ende ind i din computer eller i stikkontakten via en adaptor.

Til nogle trådløse in-ear høretelefoner følger et opladningsetui med. På den måde kan du oplade dine trådløse høretelefoner ved blot at putte dem i etuiet. Så kan du nemt oplade dine trådløse høretelefoner, når du er på farten.

Her er det selvfølgelig vigtigt altid at have opladningsetuiet opladt. Det er nemmest at oplade etuiet med et USB-kabel, som du sætter til din computer eller i en stikkontakt.

© iStock

7 Er det vigtigt at vælge trådløse høretelefoner med en bestemt type Bluetooth?


Bluetooth startede med version 1.0 og er nu nået til 5.1, som udkom i januar 2019. Selvfølgelig er der stor forskel fra den første version til nu i forhold til signalstyrke, og hvor nemt det er at forbinde to enheder.

Men er ens trådløse høretelefoner dårlige, hvis de ikke har den nyeste version af Bluetooth?

Svaret er nej, men der er selvfølgelig forskel på de forskellige versioner. Derfor starter vi med at forklare om Bluetooth 3.0, som også bliver kaldt Bluetooth High Speed, fordi versionen er markant hurtigere end forgængeren Bluetooth 2.0. Mange trådløse høretelefoner kører med denne version, som udover at opretholde lydstyrken, hvis du bevæger dig væk, har øget strømstyring. Det betyder at dine trådløse høretelefoner kan bevare en forbindelse og god lydkvalitet, selvom dine høretelefoner har minimal strøm.

Med Bluetooth version 4.0 og 4.1 er forbedringen, at dine forskellige enheder kan være forbundet i endnu længere tid uden at tømme batteriet på dine trådløse høretelefoner og smartphone for strøm. Disse versioner har også kaldenavnet Bluetooth Low Energy.

Bluetooth 4.2 er den version, vi nærmest ser på alle nye trådløse høretelefoner, smartphones, computere og andet i dag. Udover en forbedret hastighed, så har Bluetooth 4.2 en forbedret sikkerhed, der gør, at du og din data ikke længere kan trackes via Bluetooth, medmindre du giver tilladelse til det.

Bluetooth 5.0 og 5.1 er endnu engang en forbedring af hastighed, strømbesparelse, rækkevidde og især sikkerhed. Derudover er der med disse versioner mulighed for at forbinde flere enheder end kun to.

Det er selvfølgelig værd at gå efter trådløse høretelefoner med den nyeste version af Bluetooth, da der vil være forbedringer i selve forbindelsen. Men mange elektronikvirksomheder udvikler i dag produkter som er bagud-kompatible, hvilket vil sige, at alle elektroniske enheder kan forbindes med alle udgaver af Bluetooth. Derfor kan du sagtens købe trådløse høretelefoner med Bluetooth version 4.2 eller ældre og bruge det sammen med en ny smartphone med version 5.0.

8 Har min smartphone betydning for valg af trådløse høretelefoner?


Android, IOS eller? Mange elektronikproducenter skelner mellem, hvilken smartphone og hvilket styresystem du bruger.

Tjek derfor altid, om fjernbetjeningen af dine trådløse høretelefoner kan bruges til den type smartphone eller musikafspiller, du bruger mest.

9 Skal jeg vælge trådløse høretelefoner med støjreduktion?


Med støjreducerende høretelefoner kan du lukke dig helt inde i musikken eller lydens univers.

Der findes aktiv og passiv støjreduktion. Den passive er, når høretelefonerne fysisk lukker lyd ude, fx med tætsiddende puder eller ved at være formet som ørepropper.

Den aktive er, når teknik sørger for, at lydbølgerne udefra bliver udlignet, så de ikke forstyrrer de toner, du lytter til. De kaldes også for active noise cancelling (ANC) høretelefoner.

Det kan være rart at få lukket støj ude, og især lyden af vindstøj kan være rar at få væk med støjreducerende høretelefoner. Hvis du til gengæld skal være opmærksom på lyde, når du løber eller cykler i trafikken, kan det være en god idé med trådløse høretelefoner, hvor du kan slå støjreduktion til og fra.

Kvinde med trådløse høretelefoner derhjemme

TRÅDLØSE HØRETELEFONER PÅ ARBEJDET... Corona-pandemien har gjort, at vi har fået mere hjemmearbejde og onlinemøder - og til det er trådløse hovedtelefoner, gerne støjreducerende, særligt velegnede. Lige så vel, som at høretelefonerne også er velegnet til, når du skal koncentrere dig på en støjende arbejdsplads.

© iStock

10 Skal jeg gå efter billige eller dyre høretelefoner?


Som med alt andet hænger prisen sammen med kvaliteten. Det er dog muligt at finde billige trådløse høretelefoner, som er gode, men du er også nødt til at gå på kompromis med både lyd og komfort.

Derfor skal du gøre op med dig selv, hvor vigtige de forskellige kriterier til de trådløse høretelefoner er i forhold til den pris, du vil betale for dem. For et par billige høretelefoner kan ikke leve godt op til alle kriterier.