Ironman: Alt, du skal vide om kongedistancen

At gennemføre en Ironman er en drøm for mange – vi har samlet alt, du skal vide om den populære triathlon-distance.

Triatlet, Ironman, svømning

IRONMAN ER KONGEDISTANCEN I TRIATHLON Ironman på vej op af vandet ved stævne

© iStock

Ironman

Hvis man vil gennemføre en Ironman, så er det nødvendigt at have godt styr på detaljerne omkring distancen. Derfor har vi samlet de vigtigste informationer, og giver svar på de mest almindelige spørgsmål omkring Ironman.

Spørgsmål og svar
Hvad er en Ironman?
Hvor lang tid tager det at gennemføre en Ironman?
Hvad er en halv Ironman?
Hvad kræver en Ironman?
Hvordan træner jeg til en Ironman?
Hvad skal man bruge af udstyr?

Hvad er en Ironman?

En Ironman er en kendt distance indenfor den populære sportsgren triathlon. Triathlon består af svømning, cykling og løb – i den rækkefølge. En Ironman-distance består derved af 3800 meters svømning, hvor feltet bredes ud, derefter står den på 180 km cykling og en Ironman afsluttes med et marathon på 42,195 km.

Selve navnet Ironman er skabt af World Triathlon Cooporation, og det er derved kun stævner, der planlægges af dem, der må kaldes for Ironman.

I Danmark afholdes KMD Ironman Copenhagen, der er en klassisk Ironman.

Hvor lang tid tager det at gennemføre en Ironman?

De tre distancer har hver deres deltidsgrænser, der gør, at svømningen på 3800 meter skal være overstået efter 2 timer og 20 minutters, mens cyklingen på 180 km skal være afsluttet efter 10 timer og 30 minutter.

Desuden er der en samlet grænse, der gør, at man skal gennemføre sin Ironman og være i mål på maksimum på 17 timer.

Hvad er en halv Ironman?

En halv Ironman er som tilnavnet antyder det samme løb, blot hvor distancerne er halveret. Det officielle navn for en halv Ironman er Ironman 70.3, og halveringen af distancen gør, at man skal svømme 1.9 km, cykle 90 km og til slut løbe et halvmarathon på 21.1 km.

Triatlet, Ironman, cykling

SKAERMBILLEDE 2022 03 01 KL 09 36 11 Trialet på cyklen under en Ironman.

© Foto: iStock

Hvad kræver en Ironman?

At gennemføre en Ironman kræver selvsagt en utrolig stærk form, og for at opnå det må man smide mange timer i de mange træningspas. Dette kan være svært i en presset hverdag, hvor familie og arbejde også skal passes. At kunne strukturere sin hverdag ned til mindste detalje er derfor en stor fordel, når man træner op til en Ironman.

Mellem 10 og 12 træningspas om ugen er en god grundregel, hvis man vil kunne gennemføre en Ironman, men dette betyder også, at flere dage skal indeholde mere end ét træningspas. Dette kan i hverdagen eksempelvis løses ved at transportere sig selv til arbejde med løb, cykle en omvej på arbejde eller få klaret sin svømning inden man møder ind.

Svømningen er desuden den del af en Ironman, som de fleste frygter. Dette er ofte tilfældet, fordi svømning er den del af triathlon, som de fleste er mest ubekendte med. Svømningen i det kolde havvand vil som oftest foregå i crawl. I forhold til svømning handler det om, at blive tryg ved at være i vandet, og skabe sig den nødvendige rutine som de 3800 meter kræver.

Hvordan træner jeg til en Ironman?

Ironman-træning består naturligvis mestendels af svømning, cykling og løb.

På 22 uger mener vi, at man kan komme i form til en triathlon, hvis man indlægger cirka 6-8 træningspas om ugen. Hvis man går direkte efter en Ironman, skal man som før nævnt op på næsten det dobbelte antal træningspas om ugen.

Når man træner op til en Ironman er det vigtigt at huske på, hvor meget restitution betyder for vores form. Det kræver erfaring at kunne skelne mellem, hvornår ens krop blot er øm, og hvornår man bør springe et træningspas over. Det er dog vigtigt at være opmærksom på dette, hvis man vil undgå længerevarende skader, der kan ødelægge ens muligheder for at gennemføre en Ironman.

Her finder du vores triathlon træningsprogram, der kan hjælpe dig, som ønsker at træne op til en Ironman - for både begyndere og øvede.

Hvad skal man bruge af udstyr?

At gennemføre en Ironman kræver selvsagt også en masse udstyr. Hvor meget man ønsker at bruge på udstyret er meget individuelt, og især på cykeldelen er der stor prisforskel alt efter ens smag og ønsker til prislejet. Herunder har vi samlet det vigtigste udstyr til en Ironman.

 • Triathlondragt eller et 2-delt sæt. Tri-tøjet skal være tætsiddende og lavet i svedtransporterende materialer, der tørrer hurtigt. Bukserne eller tri-dragten har et desuden et siddeindlæg, der gør cyklingen mere behagelig under en Ironman.
 • Tætsiddende våddragt, der stadig giver nok bevægefrihed.
 • Badehætte, der dog ofte udleveres af arrangøren.
 • Svømmebriller der er tætsiddende og slutter godt til.
 • Tri-cykelsko eller almindelige cykelsko.
 • Godkendt cykelhjelm.
 • Solbriller, der sidder godt - således at man kan bruge dem til både cykling og løb under Ironman.
 • Eventuelt kasket.
 • GPS-ur så du kan holde styr på dit pace under Ironman-stævnet.
 • Cykel - disse fås i mange prislejer, så undersøg hvad der er det vigtigste for dig, og hvad dit behov er.
 • Sadeltaske med reservedele til cyklen.
 • Gels eller energibarer, samt vandflasker placeret på cyklen.
 • Løbestrømper eller kompressionsstrømper.
 • Løbesko, eventuelt den slags, hvor du kan indsætte tri-snørebånd, der gør skiftet til skoene hurtigt.