7 tips - før du løber

Skal du til at løbe, eller løber du allerede? Uanset hvad, får du her bunker af gode tips.

Her er en række gode råd og tips til hvordan du bedst forbereder dig på løbeturen.

1. Vær realistisk

Sænk ambitionsniveauet en smule. Er du utrænet i løb, bør du glemme alt om at løbe en maraton efter få måneders træning. Husk på, at det kan tage flere år at vænne kroppen til at løbe. Lyt til kroppens signaler. Smerter er et tegn på, at noget er galt, så tillad dig selv at holde en pause ved småskader.

2. Planlæg forud

Indbyg løb som en fast bestanddel i træningsprogrammet fx således, at du løber på bestemte dage. Det skulle gerne medføre, at du kommer ud på dine ruter på dage, hvor du måske ikke lige gider.

3. Stil krav til din løbejakke

Vælg en let jakke i vindafvisende materiale, med god åndbarhed. Designet og modellen skal passe til dig, for at opnå den bedste bevægelsesfrihed.

4. Gode sko

Valget af sko er kolossalt vigtigt, idet de fleste skader skyldes dårligt fodtøj. Mange løbere vrikker enten indad eller udad på fødderne. Derfor er det vigtigt, at du køber fodtøj, som passer til lige netop din fod. Prøv helst skoene på løbebånd i butikken, mens ekspedienten er til stede og kan vejlede dig.

5. Spis rigtigt

Det sidste måltid før turen bør ligge 90 minutter inden træningen. For mange endda endnu før, så det bedste er at prøve sig frem og mærke hvad der føles rigtigt. Hvis du spiser 90 min før løbeturen skal det være letfordøjelige kulhydrater og lidt protein, som fx en banan, nogle rosiner eller et stykke brød med kalkun.

6. Drik nok væske

Du kan tabe op til to liter væske i timen, når du løber. Og er kroppen i væskemangel, daler den fysiske ydeevne. Af samme grund er det vigtigt at tanke tilstrækkeligt op. Hold dig helst til vand. For kolde eller søde drikke ligger blot og skvulper i maven, inden de kommer ud til de arbejdende muskler.

7. Afsæt god tid

Det er en god idé at strække ud før og efter løbeturen. Selvom der er lidt delte meninger om hvorvidt udstrækning modvirker ømhed, så kan det ikke skade og samtidigt er strækkene med til at øge din bevægelighed hvis du er flittig nok.