8 tips: Hold gejsten på løbeturen

Hvordan sikrer du dig, at løbeturene ikke bliver alt for kedelige og ensformige? Vi giver dig gode tips til at holde motivationen oppe i løbeskoene.

Kvinde i løbetøj med hørebøffer.

Du kan gøre mange ting for ikke at komme til at kede dig på løbeturen. Få gode tips her.

© iStock

Føler du, at løbeturen bliver kedelig og ensformig efter nogle uger, så er der gode råd at hente. Her får du en række tips til, hvordan du opretholder løbegejsten:

1. Løb med andre

Det er lettere at springe løbeturen over, når du skal ud alene – især på en kold og blæsende aften, hvor kæresten lokker med videofilm og varme popcorn. Men har du en aftale med en veninde, så forpligter den. En træningsmakker er nemlig det tætteste, du kommer på en garanti for, at du nu også kommer ud ad døren. Det er sværere at blive hjemme, når det ikke bare er dig selv, du skal overbevise om, at i dag er en rigtig skidt dag at løbe på. Samtidig bliver turen sjovere, når I kan snakke sammen undervejs. Endelig er det motiverende at sammenligne fremskridt med en anden.

2. Variér ruten

En af de største fejltagelser, mange løbere begår, er, at de altid løber den samme rute. Resultatet er, at de efter noget tid keder sig og mister lysten til at løbe. Hvis du vil vække din hjerne og holde gejsten oppe, så prøv regelmæssigt at løbe nye veje eller i skiftende tempo. Brug terrænet som en naturlig partner, der fører dig op og ned ad bakke og rundt, hvor du ikke har været før.

3. Løb i parker og skove

Kroppen belastes unødvendigt hårdt, når du løber på fliser og asfalt selv med gode løbesko på fødderne. Prøv derfor så ofte som muligt at lægge i hvert fald nogle af løbeturene på grusstier og græs.

4. Undgå sidestik

Sidestik kan ødelægge enhver løbetur, og det rammer desværre mange løbere. Når du mærker den stikkende smerte i siden, kan det blandt andet skyldes, at du har lagt for hårdt ud eller har spist for meget for tæt på din træning. Sørg derfor for at vente to-tre timer, fra du har spist et hovedmåltid, til du begiver dig ud på løberuten. Varm også godt op, og øg intensiteten gradvist undervejs, så du mindsker risikoen for sidestik.

5. Lyt til god underholdning

Frygter du at komme til at kede dig ude på ruten, så sammensæt en god playliste hjemmefra med musik, der holder din energi oppe hele vejen. Du kan også lytte til din yndlings podcast og på den måde distrahere tankerne fra løbet og få god underholdning undervejs.

6. Brug armene til at sætte turbo på

Kniber det med luften på dine løbeture? Så kan det måske være en idé at kigge lidt på dine armbevægelser. Armene har nemlig stor betydning for din løbeøkonomi. Undersøgelser har vist, at med et optimeret armsving bruger du mindre ilt end med et forkert armsving.

En af armenes primære funktioner er at stabilisere kroppen, så kraften og bevægelsen fortrinsvis rettes fremad. Forskerne har fundet frem til fire grundregler for, hvordan du bevæger armene mest optimalt under løbeturen:

  • Hold armene lavt og afslappet ved din side, når du løber.
  • Dit armsving skal foregå så lige frem i løbsretningen som muligt.
  • Bevægelsesmønstret skal være frem og tilbage samt op og ned.
  • Dine hænder skal blot knyttes let – ligesom hvis du holdt rundt om et ukogt æg.

7. Lyt til din krop

Det er i orden, at du er lidt øm efter en løbetur. Men bliver smerten ved, er der noget galt. I så fald må du straks reducere din træning eller holde et par dages pause, indtil smerten er væk. Derefter kan du forsigtigt genoptage din træning.

8. Hold dig til programmet

I de første uger vil du sandsynligvis opleve, at din form lynhurtigt bliver bedre. Og det kan være, at træningen i en periode faktisk vil føles for let. Alligevel må du ikke falde for fristelsen og løbe mere og hårdere, end programmet tillader. Dine muskler og dit kredsløb tilpasser sig nemlig træningen langt hurtigere end leddene og senerne. Så hvis du lægger for hårdt ud, risikerer du at få skader.

    Newsletter background