Gode råd til at løbe med overvægt

Tror du ikke, at løb er noget for dig, fordi du vejer lidt for meget? Så tro om igen. Det handler bare om at komme i gang på den rigtige måde, og så venter en masse sunde fordele på dig.

Overvægt må ikke være en hindring for din løbetræning. Det er nemlig en utrolig sund motionsform.

OVERVÆGT må ikke være en hindring for din løbetræning. Det er nemlig en utrolig sund motionsform.

Der kan være mange grunde til at begynde at løbe. Det kan være, man vil have mere energi eller en stærkere krop eller bare tage en frisk pause fra en travl hverdag. Og så er der alle dem, som hopper i løbeskoene for at blive sundere og måske tabe et par kilo – eller mere.

Men hvordan er det nu med løb og overvægt? Er det overhovedet sundt at løbe, når man vejer for meget, og kan kroppen holde til det? Svaret på disse spørgsmål er et øredøvende ja! Løb er fantastisk kredsløbstræning, som styrker hjertet, sænker blodtrykket og mindsker risikoen for blodpropper og hjertestop.

Derudover styrker det kroppens evne til at regulere blodsukkeret og nedsætter risikoen for at udvikle diabetes. Og det gælder altså, uanset om man vejer lidt eller meget.

Fokusér på dine fremskridt

Det kan godt være, det ikke føles sådan hele tiden, men bare rolig – det går fremad! Du har købt billet til en lang rejse, som mange andre med ekstra kilo i bagagen har været på før dig og klaret. Så sørg for at rose dig selv for, at du nu faktisk er i stand til at løbe 15 minutter i træk, og fokusér på det. Brug et ur eller din telefon til at måle dine fremskridt. Det er utrolig motiverende, for det er, når man ser tilbage, at man opdager, hvor langt man er kommet.

Find et fællesskab

Det er nemmere at komme ind i nogle faste løberutiner, hvis du laver aftaler med folk. Det kan fx være at få en fast træningsmakker, der har nogenlunde samme udgangspunkt som dig selv, eller du kan melde dig ind i en løbeklub, når du føler dig klar til det.

Når du har forpligtet dig til at løbe sammen med andre, er det nemlig sværere at aflyse løbeturen, end hvis du kun står til ansvar over for dig selv.

Giv kroppen tid

Som tung løber kan man godt være i tvivl om, hvorvidt ens krop kan holde til at løbe. Og lad os bare afsløre med det samme, at det kan den godt. Man skal bare være tålmodig og gå langsomt frem – ligesom alle nye løbere, der ikke er overvægtige, skal gøre. Det kan nemlig sagtens tage et stykke tid for kroppen at vænne sig til den belastning, det er at løbe.

Løb er en vægtbåren sport, hvilket betyder, at du hele tiden skal løfte din egen vægt op og frem. Og når du lander – efter at have hængt et kort øjeblik i luften – sker det med 2-3 gange din egen vægt. Jo mere du vejer, jo tungere lander du også på foden. Det giver et stød, som forplanter sig i ankler, knæ og hofte. Det kan være hårdt og resultere i overbelastning, hvis kroppen ikke får nok hvile. De typiske steder, hvor løbere får overbelastninger, er:

  1. Akillessenen

  2. Svangen

  1. Læggen

  2. Skinnebenet

Tag en pause

Bliver løbeturen for hård, er det helt okay at tage en gåpause, mens pulsen igen falder lidt til ro. I begyndelsen handler løb mere om den tid, du er aktiv, end det gør om distancen. Alternativet er, at det kan blive sværere at komme ud næste gang. Det er dog en god idé at vælge et punkt på ruten, hvor du vil begynde at gå, og ikke mindst hvor du vil løbe fra igen – fx en lygtepæl 100 meter fremme. Og i takt med at du får flere kilometer i dine ben, og din vægt langsomt begynder at falde, vil din krop blive stærkere, og din form vil forbedres.

Sæt realistiske mål

Det er helt fint at have en drøm om at løbe et maraton. Men uanset om du vejer lidt eller meget, skal det nok ikke være dit første løb. Jo mere realistiske dine mål er, jo større er chancen nemlig for, at du opfylder dem og ikke går død undervejs. Der findes mange sjove 5-kilometerløb, og det kan være et godt sted at begynde. Træn målrettet op til det, og hvis du synes, det er sjovt, kan du tage næste skridt.

Husk din restitution

Det er i tiden mellem dine løbeture, at din krop bliver stærkere. Derfor er det vigtigt at give kroppen tid til at restituere. Når du løber, laver du nemlig små skader på dit væv. Det er ikke farligt, for kroppen reparerer det igen i restitutionsfasen. Faktisk bliver vævet en lille smule stærkere, end det var før, så du kan løbe lidt længere og måske lidt hurtigere på din næste tur. Men kun hvis du giver kroppen tid til at reparere sig selv. Hvis du er helt grøn i løbeskoene, skal du derfor give din krop én til to dages pause mellem hver tur. Det gælder for alle løbere – uanset deres vægt.

Hav tål­modighed

Som tung løber er det vigtigt, at du lægger roligt ud og øger belastningen på kroppen langsomt. En tommelfingerregel lyder, at man ikke bør øge længden på sine ture med mere end 10 procent om ugen. Det vil sige, at hvis du i uge 1 løber 5 kilometer, bør du ikke løbe længere end 5,5 kilometer i uge 2.

Reglen kan variere i begge retninger fra person til person, men den er meget god at holde sig til, selvom det kan være fristende at gå hurtigere frem. Det gælder ikke mindst, hvis man allerede har en fin kondition – fx fra en anden sport som cykling eller svømning. Men da løb som nævnt er en vægtbåren sport, der ovenikøbet er meget ensformig, kan belastningen være meget anderledes end det, du er vant til.

En gåtur tæller også

Alle løbere kan huske, hvor hårdt det var at komme i gang. Og det bliver ikke nemmere af at have lidt ekstra kilo med på turen. Hvis du synes, det er for hårdt at løbe på alle dine ture i ugens løb, kan du skifte en af dem ud med en gåtur. For hvert skridt er der gevinst at hente, da både kredsløb, kondition og muskler nyder godt af, at du giver den gas på gåturene. Det mindsker også belastningen på dine led, og så er det en fin overgang til livet som løber.

Løb langsomt

Belastningen på kroppen stiger, når farten stiger. Hvis du som overvægtig vil skåne led, sener og muskler, er det derfor en god idé at tage kortere skridt og sætte farten ned. Og det er der faktisk en masse fordele ved.

Når du løber kort og hurtigt, forbrænder du primært sukker, men når du løber længere og langsomt, forbrænder du også fedt. Samtidig varmer du dine muskler godt op over længere tid, og det sætter gang i kroppens restitutionsprocesser. Derfor vil en langsom løbetur gøre, at du kommer dig hurtigere oven på et træningspas, end hvis du havde løbet kort og hurtigt.

Køb nogle gode sko

Dine sko kan gøre løbeturen til en drøm. Men de kan også forvandle den til et mareridt. Her er fem ting, som fysioterapeut Frederik Munk altid råder kunderne til, når de besøger ham i Kaiser Sport & Ortopædi.

* Køb ikke de første og billigste sko, du finder på nettet. Opsøg en god butik med eksperter, der kan guide dig med test, undersøgelser og feedback.

* Stop med at tænke i overpronation eller supination – altså om du læner indad eller udad på foden. Tag udgangspunkt i, hvad der føles biomekanisk godt, og hold dig til det.

* Pasformen er altafgørende. Dine løbesko skal matche din fods anatomiske forudsætninger, så vær opmærksom på komforten.

* Dit personlige ønske om løbeoplevelsen er vigtigt ift. skoens opbygning. Vil du gerne være i kontakt med jorden under dig eller cruise rundt på en skummadras? Det er afgørende for mellemsålens formål og valg af kategori.

* Din kropsbevidsthed er det vigtigste, du har. Løbeskoen skal føles som en fest og være et positivt værktøj hver eneste dag. Føles skoen forkert, strammer den, eller giver den dig vabler, skal du reagere med det samme.