Derfor skal du løbe langsomt

Skal du have noget ud af løbeturen, skal du løbe stærkt. Det er der i hvert fald mange der tror, men faktisk er den langsomme løbetur en helt essentiel del af den kloge løbetræning. Den langsomme løbetur gavner dig både fysisk og mentalt. Her er 5 grunde til at du skal løbe langsomt.

Kvindelig løber i sportstøj løber roligt på en sti

LØB LANGSOMT Læs om alle fordelene ved at løbe langsomt her

© Getty Images

Undgå skader

80 pct af alle nye løbere bliver skadede i løbet af det første år de løber. Vil du undgå at blive en del af den statistik, så er rolige løbeture helt afgørende. Belastningen på kroppen stiger, når farten stiger, så vil du skåne led, sener og muskler, så løb langsomt.

Læs også: Sådan kommer du hurtigt over din løbeskade

Du bliver mere udholdende

Lange, langsomme løbeture øger mængden af små blodkar i dine muskler. Det betyder, at du bliver bedre til at optage ilt og dermed kan klø på i længere tid.

Din fedtforbrænding forbedres

Når du løber hurtigt forbrænder du primært sukker, når du løber langsomt forbrænder du også fedt. Det er helt afgørende i forhold til kunne holde et højt tempo over lang tid.

Du bliver mentalt udholdende

Du bliver vant til de lange, langsomme ture, hvor du er i gang i lang tid. Ofte er det hovedet og ikke kroppen, der er begrænsningen, hvis du vil løbe længere. Det rolige tempo betyder, at der er fysisk overskud og at du derfor kan fokusere på den mentale del.

Læs artiklen: Er det bedst at løbe hurtigt eller langt?

Du restituerer hurtigere

Når du løber langsomt sender du blod rundt i systemet, dine led bliver smurt og dine muskler varmet op. Det sætter fut under kroppens restitutionsprocesser, og en langsom løbetur gør derfor at du kommer dig hurtigere ovenpå et hårdt træningspas, end hvis du tilbragte dagen på sofaen.

Hvad er langsomt?

Det afhænger jo helt af dit udgangspunkt. Men som tommelfingerregel er det langsomme tempo, et tempo, hvor du kan snakke ubesværet. Løber du efter puls, skal tempoet være ml. 65 og 80 pct. af din maks. puls. Det kan godt betyde, at du skal løbe meget langsommere, end du er vant til og at du måske bliver nødt til at veksle mellem gang og løb for at holde intensiteten nede. Løber du fx 5 km på 25 minutter vil dit langsomme tempo være 6.30-7 min pr. km.