Bliv hurtigere ved at løbe mindre

Intervalløb er den sikre vej til at blive en hurtigere løber. Tjek her, hvorfor det er så effektivt.

Kvinde løber intervalløb

Din fart, din fedtforbrænding og dit hjerte nyder alle godt af en omgang intervalløb, men det er ikke for begyndere.

© iStock

Træn mindre og bliv markant hurtigere, samtidig med, at dine løbeture bliver endnu sjovere. Hurtighed er ikke kun er noget for eliten. Et højere løbetempo har mange andre fordele end at kunne give din faste løbemakker baghjul.

Spark nyt liv i din løbetræning

Løber du din faste rute et par gange om ugen, præcis som tusindvis af danskere gør? Og løber du distancen i nogenlunde samme tempo hver gang? Så kan du være sikker på, at du har en vis grundform, men også på, at den ikke har rokket sig ud af flækken i lang tid!

Mange vil nok tænke: "Jamen jeg har det jo fint med mine ugentlige løbeture. Det er sundt og tilmed et behageligt frikvarter i en hektisk uge. Hvorfor skal jeg ændre på det? Jeg skal jo ikke forsøge at kvalificere mig til de olympiske lege!"

Fart styrker hjertet

Svaret er enkelt. Når du først har de basale løbefærdigheder i orden, er det en god idé at kigge på dit tempo, fordi en højere intensitet ikke alene gør turene mere udfordrende, det fyrer også op under din fedtforbrænding, du styrker kroppens vigtigste muskel, hjertet - og så får du oven i købet en psykologisk gevinst.

LÆS OGSÅ: Fire fordele ved intervalløb

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at den intervaltræning, der skal sætte mere fart over dit løb, ikke er nær så behagelig som din sædvanlige træning. Du vil komme til at mærke lårene blive tunge som bly, i takt med at de syrer til. Du vil føle flammer i halsen, når du hiver efter vejret, og en pressende fornemmelse på brystet. Når først resultaterne viser sig - og det gør de relativt hurtigt - er det en stor motivationsfaktor i sig selv.

Høj intensitet

Løb i højere tempo øger både konditionen og træner alle de muskler som du anvender under træningen. Men den største muskelmæssige gevinst høster dit hjerte. Og i sidste ende er det netop hjertet, der begrænser din formåen, og ikke, som mange tror, din iltoptagelse.

Hjertet er en livsnødvendig pumpe, og samtidig en trænerbar muskel. Hvis du presser dit hjerte, bliver det bedre og stærkere. Jo bedre form du er i, jo bedre bliver hjertet til at pumpe blod rundt i kroppen.

Et veltrænet hjertet pumper større mængder blod ud pr. slag, og dermed forbedres din iltforsyning til musklerne og også din mulighed for at præstere noget med din krop.

Det betyder også at du kan løbe din runde hurtigere og hurtigere, uden at din puls bliver ret meget højere af den grund.Det kan være du stadig synes det føles anstrengende, når du er ude på en af dine standardruter, men det er fordi det pludselig går en hel del stærkere.

Så med en højere træningsintensitet kan du korte din træningstid ned, og samtidig se gode resultater.

Det er sjovt at være god!

Når du træner intervaller, vil du opleve, at du gør noget for dig selv, som du ved og kan mærke er godt. At presse sig, stå og hive efter vejret og komme til hægterne er en livsbekræftende oplevelse, som altid gør dig glad.
Og så er det rart at mærke, at man er god til noget og du vil stensikkert blive god til at løbe og komme i kanonform, når du begynder at intervaltræne.

Fart forbrænder mere fedt

Sværger du til roligt tempo, fordi du vil forbrænde fedt? Faktisk brænder du mere fedt af på en halv times løbetur i højt tempo end ved en tilsvarende tur i luntetrav. "Jamen hvad så med min fedtforbrændingszone?", vil nogle indvende. Glem den!

Kroppen forbrænder hele tiden en blanding af kulhydrat og fedt. Når man træner med lav intensitet, udgør fedtet ganske vist en lidt større procentdel af de forbrændte kalorier. Ved en relativ arbejdsintensitet på 60-70 % forbrændes mest fedt. Det er der mange, der referer til som den såkaldte fedtforbrændingszone. Det er dog IKKE den endegyldige sandhed.

Faktum er at jo højere intensitet du træner på, jo flere kalorier forbrænder du. Det er i sidste ende den totale mængde energi du forbrænder på en træningstur, der er mere interessant.

Hold intensiteten

Ved høj intensitet, vil kroppen procentvis bruge mere kulhydrat end fedt. Så når regnestykket gøres op efter en løbetur i højt tempo, har du alt i alt forbrændt flere kalorier (i form af kulhydrater og fedt) end på lunteturen.
Desuden er der også en gevinst at hente efter træningen. Din krop kører nemlig på en højere efterbrænding efter et træningspas med høj træningsintensitet.

Den højere træningsintensitet vil som nævnt have en positiv effekt på dine muskler, og jo større muskelmasse, jo højere forbrænding.
Er du lige begyndt at træne, er det dog vigtigt at du starter i et roligt tempo og langsomt bygger formen op, dels for ikke at blive skadet, men også for at bibeholde motivationen.
En utrænet person kan ikke straks kaste sig over tempoløb, men må gradvis vænne sin krop til løbetræningens strabadser.