7 råd: Halvmarathon for begyndere

Vi har samlet 7 råd, der guider nybegynderen sikkert og godt gennem det første halvmarathon.

Nybegyndere løber halvmarathon

COLOURBOX8459224-DVQ1VYV9IHU-XKPJ-6 Overvejer du at løbe halvmarathon? Vi har samlet de 7 bedste tips, der får nybegynderen sikkert igennem de 21,1 kilometer.

© Colourbox

Halvmarathontræning for begynderen

Halvt så langt, dobbelt så sjovt. Halvmarathon er den fedeste løbedistance: De 21,1 km er udfordrende, men stadig overkommeligt nok til, at alle kan træne sig op til den og nyde turen hele vejen. Få vores 7 råd her.

Råd #1 - Meld dig til et halvmarathonløb nu

Når du tilmelder dig til et halvmarathon, demonstrerer du en klar forpligtelse over for dig selv.
Det betyder, at du vil få lettere ved at holde motivationen oppe i din træning og i det hele taget gennemføre ‘projekt halvmarathon’.

Råd #2 - Følg en træningsplan

Ved at følge en fast plan får du kontinuitet i din træning. Det betyder mindre risiko for skader og giver dig en fornemmelse af, at din form langsomt, men sikkert bliver bedre. Når du følger en fast plan, kan du også lettere planlægge din hverdag omkring din træning. Risikoen for at miste træningspas på grund af travlhed bliver simpelthen mindre.

Følg I FORM's halvmarathonprogram og løb en halvmarathon om 30 uger - vi har programmet til 3 niveauer!

Råd #3 - Løb med en trænings­makker

Hvis du har mulighed for det, så find en god træningsmakker. En træningsmakker kan holde dig op på din træning på dage, hvor motivationen ikke er i top – og omvendt. Derudover er det altid sjovt at kunne pingponge med en træningsmakker omkring løberelaterede emner – specielt hvis du ikke har en familie, kolleger eller venner, der interesserer sig for løbetræning.

Råd #4 - Køb et par gode løbesko

Køb et par rigtig gode løbesko. Du kan ikke løbe i dine sneakers, og de 6 år gamle løbesko, du har stående, er outdatede og udtjente.

Er det første gang, du skal købe seriøse løbesko, er det vigtigt at få kyndig vejledning, og den kan du få i din lokale løbe- eller sportsbutik. Når du med tiden er blevet mere rutineret og ved, hvilke sko der virker for dig, så kan du altid købe dem, hvor det er billigst for dig.

Råd #5 - Mist aldrig modet

Når du følger en træningsplan, skal du være opmærksom på, at du vil opleve dårlige dage, hvor kroppen ikke helt reagerer, som du gerne vil. De dage må endelig ikke demotivere dig og få dig til at miste troen på din løbeevne.

Alle løbere har dage, hvor tingene ikke spiller, så det gælder om at komme op på hesten igen og se frem mod den næste træningstur.

Råd #6 - Spis fornuftigt, og undgå at overdrive

Du skal naturligvis spise en fornuftig kost gennem hele dit forløb. Følger du Sundhedsstyrelsens kostråd, får du fint alle de næringsstoffer, du skal bruge for at være frisk gennem hele træningsforløbet.

Lad være med at være fanatisk. En tur i byen med vennerne, et eller to glas rødvin til maden, en pose fredagsslik osv. kan du sagtens tåle, uden at det på nogen måde påvirker dit løbsmål.

Råd #7 - Løb med overskud og nyd hele rejsen

Husk at nyde både træningsforløbet og selve halvmarathonløbet. Sørg for at have overskud både i din træning og på selve løbsdagen. Du må gerne presse dig selv til træning, men undlad at gøre det hver gang.

Gem kræfterne til dage med tempoløb og progressivt løb, og acceptér det, hvis du af og til mangler overskud, er stresset eller træt. På løbsdagen skal du lægge roligt ud i et tempo, du ved, du kan holde, og så evt. sætte tempoet op ca. 2/3 inde i løbet.

Det giver den bedste oplevelse ikke at gå kold, men i stedet overhale løbere på den sidste tredjedel af halvmarathonløbet. Hvis du føler, at det går lidt for langsomt de første 3-5 km, har du ramt det udgangstempo korrekt.