Er det o.k. at holde pauser?

"Er det bedre at løbe langsomt uden pauser end at løbe hurtigere og så holde pauser indimellem – med samme sluttid?"

Tempoet skal op, hvis formen skal i vejret. Lange rolige ture er mere egnet til udholdenhed.

Svar

Svaret afhænger af, hvad du gerne vil opnå med dit træningspas. Hvis målet er at løfte konditionen, vil det være en fordel at løbe hurtigt i små sekvenser og adskille dem af korte pauser – vi kender det som intervaltræning.

Er træningen mindre struktureret med pauser, der falder lidt tilfældigt og varierer i længde og/eller belastning, er der taleom fartleg, der også er rigtig god træning, men som ikke giver helt så meget kondition som decideret intervaltræning.

Over for disse to former for intervalløb står løbeturen i samme konstante tempo – uden pauser. Den vil på konditionssiden være mindre effektiv. Til gengæld fortjener den et par store plusser på helt andre områder. For det første træner du på den rolige tur din evne til at holde et konstant tempo, hvor der er styr på vejrtrækningen, og kroppen slapper af i sine bevægelser.

Det vil med tiden gøre det let at løbe ganske lange distancer i et jævnt tempo, fx maraton.

For det andet har de fleste lettere ved at finde ind i en trancelignende tilstand, hvor hjernen kobler af fra hverdagens stress og jag, og kilometerne nærmest forsvinder af sig selv, når de løber af sted, uden afbræk – et fænomen, man kalder runner’s high.

Så kort fortalt kan det siges således: Brug de små, hurtige intervaller til at løfte formen og de lange, seje træk til at koble af oven på en stressende arbejdsdag.