Taber jeg mig ved at løbe hurtigt?

"Når jeg gerne vil tabe mig, er det så bedst at løbe små ture ved høj hastighed, eller længere løbeture med lavere hastighed?"

Lang og langsomt eller kort og hurtigt?

I FORM’s træningsekspert Michelle Kristensen svarer

Når du vil tabe dig, gælder det om at forbrænde flere kalorier, end du indtager. Og her kan man hurtigt fristes til at tro, at den lange, langsomme løbetur er det bedste valg, fordi du er i gang i længere tid.

Men fedtet ryger hurtigere af sidebenene, hvis du snupper de korte ture i hurtigt tempo. Selv om det kan lyde pudsigt, at en kort tur kan forbrænde mere end en lang, er det ganske vist.

Tempoet gør, at kroppen speeder ekstra op for fedtforbrændingen – både under og efter din træning. Især den efterfølgende forbrænding tæller i det samlede kalorieregnskab og er en af de største grunde til, at en hurtig løbetur er et sikkert hit for folk, der vil tabe sig.

Som sidegevinst giver en kvik løbetur dig også en formidabel kondition, fordi du presser din puls højere op og dermed sender hjerte og muskler på overarbejde.

Du kan derfor på sigt træne hårdere i længere tid ad gangen og dermed forbrænde endnu mere. Dit blodsukker vil også takke dig, for din krop regulerer blodsukkeret bedre, fordi insulinreceptorerne fungerer mere effektivt.

En anden grund til, at korte, hurtige ture er at foretrække, er, at lange løbeture kan stresse kroppen, så den udskiller mere kortisol. Kortisol er et stof, der øger din lyst til at spise og får kroppen til at lagre ekstra fedt på maven.

Jeg møder mange kvinder, der løber fem gange om ugen – men uden at tabe sig. Og det forstår de selvfølgelig ikke! Men grunden er, at de løber så langsomt, at kroppen aldrig presses og dermed heller aldrig rykker sig – hverken på vægten eller formen. Drop hyggesnakken med veninden, og sæt i stedet tempo på i nogle hidsige intervaller. Du vil se forskellen!

Men inden du kaster dig ud i sindssyge intervaller, er det vigtigt at understrege, at du skal være trænet til at løbe kort og hårdt. Hvis du er utrænet, risikerer du at belaste dine sener og led til skader.

Så er løb nyt for dig, vil jeg anbefale dig at lægge ud med de langsommere ture og holde tempoet nede i de første 6-8 mdr. – også selv om det er fristende at give den gas (noget, jeg selv har svært ved ikke at gøre!). Så får du en fornuftig start på dit nye løberliv, der kan sikre dig de flotte former og det vægttab, du ønsker!