Stavgang giver dobbelt så god motion

Nej, vi har ikke glemt skiene! Nordmændene, finnerne og svenskerne elsker det, og nu er det danskernes tur til at gå stavgang. Læs her, hvordan du effektivt træner stavgang.

Du har sikkert set dem: ivrige motionister, der i højt gear spankulerer med svingende skistave i hænderne og et fast blik i øjnene. Med et overbærende smil på læben har du formodentlig også tænkt: De har vist glemt skiene! Men du kan roligt tørre grinet af, snøre sportsskoene og fatte et sæt walkingstave, for stavgang - eller Nordic walking, som motionsformen kaldes - er ultra effektiv træning. Faktisk så effektiv, at man i forhold til gang uden stave næsten kan fordoble energiforbruget, hvis man går rigtig seriøst til værks med stavgang, viser undersøgelser.

Takket være stavene bliver pulsen højere og kalorieforbrændingen øges, fordi musklerne i armene aktiveres og bruges til at skubbe kroppen fremad. Samtidig udmærker stavgang sig ved at være konditionstræning, hvor alle kroppens muskler er i aktion, og ydermere er stavgang skånsom træning for kroppens led i forhold til fx løb. Det er kontante budskaber, man allerede har fået øjnene op for i bl.a. Sverige, Norge og Finland, hvor stavgang nærmest er en folkesport.

Med til stavgangens hastige udbredelse hører, at stavgang er for alle - uanset alder og formkurve. Og det er motion, som kan dyrkes året rundt.

LÆS OGSÅ: En skridttæller får dig til at gå 1,5 km mere - hver dag!

Gå bare i krig

Gang er en af kroppens basisbevægelser - og essentielt for vores sundhed. Tusindvis af kalorieslugende muskelceller er på arbejde, når du går. Og det er bare ved almindelig gang. Samtidig er ingen motion nemmere at komme til. Man kan gå når som helst og hvor som helst. Og tager du et par stave i hænderne, øger du altså markant belastningen på kredsløbet og brænder endnu flere kalorier af. I gennemsnit øges energiforbruget med 20 pct. ved stavgang - i forhold til gang uden stave - og man har målt øget energiforbrug på op til 46 pct.!

Stavene gør, at du kan tage lange skridt og på den måde få aktiveret både baglår og musklerne i balderne. Fordi du konstant sætter fra med stavene, giver du kroppen et skub, som er med til at sætte farten op. Stavene fremmer også rotationen i rygsøjlen, hvilket igen øger skridtlængden og energiforbruget.

På samme måde bruges musklerne i brystet, skuldrene, ryggen og overarmene i høj grad og bliver tonede og flotte, når du virkelig går til den. På plussiden tæller også, at du får masser af frisk luft, farve i kinderne - og får set naturen på nært hold.

Teknikken i stavgang afhænger af, hvilke stave du går med, og hvor hårdt du ønsker at træne. Går du hurtigt, i skoven eller i kuperet terræn, egner de almindelige lette stave sig bedst. I krævende terræn vil de hjælpe dig til at klare bakkerne hurtigere, og du kan holde ud længere, fordi en del af belastningen lægges i armene.

Hvis du vil udfordre dig selv lidt ekstra ved stavgang, kan du vælge stave, der kan gøres tungere. Med vægtstave bliver gangen lidt langsommere, men stavenes tyngde vil gøre stavgang mere effektiv. Ikke mindst overkroppen og armene vil få ekstra udbytte, samtidig med at konditionen påvirkes.

Som begynder må du regne med, at det varer to-tre ture, før du er fortrolig med stavene. Ved de første forsøg kan stavene ligefrem virke mere hæmmende end fremmende på din gang. Men teknikken kommer hurtigt. Bare fokusér på at bruge armene i rigtig takt med benene, og sæt ikke tempoet op, før du er fortrolig med bevægelserne.