Så vigtig er gåturen i det fri for dig

En gåtur i den friske luft kan i virkeligheden være langt mere end blot ekstra motion. Læs de mange overraskende fordele ved at slå sine folder i naturen!

Efterår, skov, gåtur, motion

De gavnlige effekter ved gåturen

 • En rask gåtur i et godt tempo hjælper til med at skabe nye hjerneceller og få de forskellige dele af hjernen til at kommunikere med hinanden
 • Hvis du får inkorporeret gåture i din hverdag, vinder dit hjerte i meget høj grad på det. Gåturen er nemlig med til at stimulere kredsløb og muskler så både kolesteroltal og blodtryk falder
 • Grundet det lave tempo på en gåtur forbrænder du primært fedt istedet for at tærre på kulhydratdepoterne. Det kan føre et vægttab med sig og sørge for, at du ikke tømmer køleskabet af sult, når du kommer hjem
 • Dine knogler vil takke dig for de regelmæssige gåture. Risikoen for knogleskørhed i hoften daler nemlig med intet mindre end 40 %, hvis du går jævnligt
 • Løb kan være hårdt for leddene grundet de mange hårde stød gennem kroppen. Med en gåtur kommer du ud over dette

  God tur!

  Brug I FORMs ruteplanner til at planlægge dine gåture – eller til at opmåle dem, når du kommer hjem.

Studiet

De fleste kender til den afstressende effekt som en gåtur i den friske natur kan have for os, og hvordan vi kan føle os gladere og mere tilfredse med os selv og vores omverden efter et besøg i naturen. Et studie fra Emmett Interdisciplinary Program in Environment and Resources ved Stanford University satte sig for at undersøge netop denne tese og påvise, hvorledes en gåtur kan påvirke vores mentale sindstilstand. Gregory Bratman stod i spidsen for studiet, hvor de neurologiske mekanismer som udløses under en gåtur i naturen skulle kortlægges.

Gregory Bratman og hans team ønskede blandt andet at se på, hvorledes en gåtur i naturen påvirkede forsøgspersonernes tendens til at tænke uforholdsmæssigt længe og dybt over situationer eller problematiker, som gør os kede af det eller utilfredse med os selv og andre.

Studiet blev gennemført ved at lade én halvdel af en forsøgsgruppe gå en 90 minutters lang tur i rolige naturomgivelser, mens den anden halvdel skulle gå i 90 minutter nær en befærdet motorvej. Som forventet havde en gåtur i naturen gavnlig effekt, mens motorvejsturen havde negativ indvirkning på forsøgspersonerne.

Fremadrettet skal Gregory Bratman og hans team videre forske i, hvorvidt det er roen, selve naturen eller en helt tredje mulighed, som giver de positive resultater.

Nu er det blevet lettere at leve sundt!

I FORMs vigtigste mission er at gøre sundheden overskuelig. Derfor har vi lavet et nyt online univers, hvor du får viden og værktøjer, der motiverer til at leve sundt året rundt. Som abonnent får du adgang til både site og app:
Læs mere om det nye I FORM

 • Videotræninger mellem 10 og 30 min.
 • Adgang til 1000+ sunde opskrifter
 • Mail med ny sund madplan hver uge
 • Gem favoritindhold – og find det let igen

Lige nu: Prøv 30 dage gratis


Newsletter background