Fedtforbrænding eller forbrænding af kulhydrater?

Se svaret fra eksperten på iform.dk.

Spørgsmål

Hvorfor forbrænder kroppen nogle gange mest fedt og andre gange mest kulhydrat?

Svar

Det skyldes, at det ikke er lige nemt for kroppen at udnytte de forskellige energikilder. Når musklerne skal vride energi ud af fedt og kulhydrat og også protein for den sags skyld skal de bruge ilt.

Men for at udnytte energien i fx smør eller kød skal den bruge langt mere ilt end på at udnytte energien i fx pasta. Hver gang kroppen bruger en liter ilt (to almindelige indåndinger), kan den få 5 kalorier ud af kulhydrat, mens den kun får 4,7 kalorier ud af at forbrænde fedt.

Derfor forbrænder vi mest kulhydrat under hård træning. For her er kroppen så belastet, at den må økonomisere med ilten og udnytte den energikilde, der bruger mindst ilt.
Til gengæld er der mere energi koncentreret i et gram fedt end i et gram kulhydrat. Og derfor giver det mening for kroppen at forbrænde fedt, når den ellers har ilt nok.

Dog vil den næsten altid forbrænde alkohol og letoptagelige kulhydrater først, fordi det er så nemt. Til gengæld vil den næsten aldrig forbrænde protein. Den får nemlig kun 4,6 kalorier ud af protein pr. liter ilt. Og der er heller ikke meget energi i et gram protein. Så det er kun i nødstilfælde, at kroppen giver sig til at futte det af i større mængder.

LÆS OGSÅ: 11 lette og lækre keto-venlige opskrifter