Motionscykel: Skånsom maskine til begyndere eller skadede

Motionscyklen har længe været populær - og med god grund! Motionscyklen er nemlig oplagt til begyndere eller skadede løbere. Læs her, hvorfor vi er vilde med motionscyklen!

kvinde på motionscykel i træningscenter

MOTIONSCYKLEN er det mest skånsomme valg i fitnesscenteret.

© iStock

Hvad er en motionscykel?

Motionscyklen har været med fra starten af fitnessbølgen og er fortsat en af de mest udbredte kardiomaskiner. Den stationære motionscykel kan benyttes af alle. Belastningen kan justeres efter niveau og behov, og du kan selv styre træningen eller vælge et program på maskinen.

Hvad egner en motionscykel sig til?

Det er oplagt at køre intervaller på motionscyklen for at få mere effektiv og spændende træning. Den klassiske kondicykel har et bredt sæde, som ikke egner sig til langvarig træning. Spinningcyklen, som er kendetegnet ved en mere aggressiv siddeposition, klikpedaler og smallere racersadel, er særdeles relevant for cykelentusiaster, som vil holde formen ved lige over vinteren.

Hvor let er motionscyklen at bruge?

Motionscyklen er meget nem at gå til, og det er en god begyndermaskine for de fleste. Det kan dog kræve lidt tilvænning at presse sig selv på motionscyklen, og man kan opleve, at benene syrer til, inden pulsen for alvor kommer i vejret.

Er der risiko for skader ved en motionscykel?

Fordi belastningen på led og sener er minimal, er der en meget lav skadesrisiko ved motionscyklen. Den skånsomme træning gør ikke mindst maskinen til et fremragende alternativ til løbere, der har smerter i knæ og ankler.

Hvad er ulemperne ved en motionscykel?

Rigtig mange kommer til at ‘hyggetræne’ på motionscyklen uden at presse sig selv. Det er både kedeligt og ineffektivt. Da træningen ikke er vægtbærende, kræver det en indsats at holde intensiteten høj. Desuden kan nogle opleve ubehag i lårets forsidemuskulatur, når intensiteten øges, hvilket gør, at pulsen ikke kommer så højt op som ved fx løb.

Samlet vurdering af motionscyklen

Kondition ved træning på motionscykel: 3/6

Forbrænding ved træning på motionscykel: 3/6

Sundhed ved træning på motionscykel: 4/6