Derfor skal du have en elcykel

Bevæger du dig for lidt, kan en elcykel være lige dét, der får dig ud af bil og bus og op på den tohjulede. Og det kan kun gå for langsomt. Cykling er nemlig supergod motion, der gavner både krop og sjæl, uanset om der er motor på eller ej.

Kvinde på rød elcykel

ELCYKEL Med en elcykel har du altid medvind på cykelstien – også i modvind.

© Jakob Helbig

Er det lige så sundt at cykle på elcykel?

Et norsk studie fra 2018 viser, at elcyklisters energiforbrug er 8,5 gange større end ved hvile, mens almindelige cyklisters energiforbrug er 10,9 gange større. Hvad enten du bruger god gammeldags pedalkraft hele tiden eller cykler på elcykel, har selv korte cykelture en positiv effekt på din sundhed.

Og nu må du gerne slå elmotoren til, for her kommer en stribe tal, der nok kan tage pusten fra de fleste.

Først fra et svensk studie med knap 24.000 mænd og kvinder. Studiet viser, at en cykeltur til og fra arbejde på minimum én kilometer kan mindske risikoen for både overvægt, forstadier til diabetes, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesteroltal.

Et tilsvarende dansk studie med data fra knap 54.000 mænd og kvinder viser, at én times cykling om dagen kan mindske risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

I 2017 kom forskere fra University of Glasgow frem til en lignende konklusion. Ved at analysere transportvaner og sygdomshistorik fra over 250.000 briter i alderen 55-77 år viste det sig, at de, der cyklede til og fra arbejde, havde 40 pct. lavere risiko for at dø for tidligt, 45 pct. lavere risiko for at udvikle kræft og 46 pct. lavere risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme end dem, der udelukkende brugte bil eller offentlig transport.

Den tohjulede, også selvom det er en elcykel, er altså et fremragende hjælpemiddel til at sikre dig et længere liv og en lavere risiko for livsstilssygdomme

Par der cykler på elcykel

SUNDE FORDELE Cykler du en time om dagen på en almindelig cykel eller elcykel, kan du blandt andet mindske risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

© iStock

Hvor populær er elcyklen?

Der er højt humør hos landets forhandlere af elcykler. Det er nemlig blevet populært at investere i en cykel med batteri.

Alene sidste år blev der solgt 55.000 elcykler i Danmark. Det svarer til 13 pct. af det samlede cykelsalg i 2018. Og det er ikke kun i forblæste Danmark, at salget af elcykler har – nå ja, medvind. Det har de blandt andet mærket hos det svenske firma Nordbutiker, der står bag el- cyklen Evobike.

Han oplyser, at salget i Norge og Sverige har været godt hjulpet på vej af statstilskud på henholdsvis 20 og 25 pct.

Tilskuddene er væk nu, men salget af Evobike-cykler holder stadig niveauet, og firmaet har nu blikket rettet mod Europa, hvor direktøren forventer, at salget vil tredobles de næste fem år.

Hvorfor skal man cykle på elcykel?

Elcykel-væksten er dog ikke kun godt for cykelhandlernes bundlinje. Der er en lang række andre goder ved at tage elcyklen:

  • Bedre klima: Elcyklen vil i høj grad gavne klimaet, hvis den får flere af os til at tage cyklen.

  • Mindre bilos: Der vil være mindre bilos i atmosfæren, hvis flere tog (el)cyklen frem for bilen.

  • Mere motion: Samfundet vil potentielt kunne spare milliarder på færre sygehusindlæggelser, hvis flere tog (el)cyklen til og far arbejde, og dermed fik mere motion.

  • Bedre humør: Cykling på en (el)cykel kan forbedre din mentale sundhed.

Gode argumenter i sig selv, men er det ikke nok til at få dig ind på cykelstien, så gentager vi lige den allerbedste grund til at tage cyklen hver dag, nemlig at du kan se frem til et længere liv – med motorhjælp eller ej.

Mangler du hjælp til at planlægge en god cykelrute? Prøv I FORMs ruteplanner.

Hvilken elcykel skal jeg vælge?

Elcykel med fart – citybike

Er du til moderigtigt design og fart, er den elektriske citybike det oplagte valg. I modsætning til den klassiske elcykel sidder du mere foroverbøjet hen over styret, hvilket betyder, at vindmodstanden ikke sænker dig i lige så høj grad, når du træder i pedalerne. En citybike som elcykel er ideel til både de korte og lidt længere ture.

Vælg elcykel citybiken, hvis …

  • Du vil have fart over feltet.
  • Du skal cykle længere ture.
Elcykel – citybike

ELCYKEL – CITYBIKE Hvis du vil have en elcykel med fart, skal du gå efter en citybike med el.

© iStock

Elcykel med komfort – klassisk damecykel

Den klassiske elcykel anbefales især til ældre. Cykelstellet er udformet med lav indstigning, hvilket gør det nemt at komme af og på elcyklen. Desuden sidder du oprejst i en ergonomisk korrekt kørestilling. Motoren på elcyklen er ofte forhjulstrukket, hvilket yder maksimal hjælp til at komme op ad bakker og gennem hård modvind.

Vælg den klassiske dame-elcykel, hvis du …

  • Ønsker maksimal komfort.
  • Primært cykler kortere ture.
Elcykel – klassisk damecykel

ELCYKEL – KLASSISK DAMECYKEL Du skal vælge en klassisk elcykel, hvis du ønsker ekstra komfort på dine cykelture.

© iStock

Hvor lang kan en elcykel køre på en opladning?

De fleste elcykler har et litiumionbatteri på 400 Wh. Det giver en rækkevidde på 34-45 km. Hjælper du selv med at træde i pedalerne, kan batteriet på elcyklen række op til 80 km, inden det går dødt.

Skal du pendle mange kilometer hver dag, kan det godt betale sig at investere i en elcykel med et batteri med mere power. De kraftigste batterier er på 983 Wh, hvilket giver en rækkevidde på 180 km pr. opladning, hvis du selv hjælper til undervejs. Disse er så til gengæld også en del dyrere.
Sådan passer du på dit batteri

Hvad vejer en elcykel?

En elcykel vejer typisk 25 kg og er derfor tung at bakse rundt med. Skal du ofte have elcyklen op fra en cykelkælder, op i et tog eller blot har brug for at trække den, er en såkaldt gå-assistent et must. Den sætter motoren i gang med en fart på blot 5-6 km/t. og sidder som en knap eller et håndtag på styret.

Hvor hurtigt kan en elcykel cykle?

En elcykel kan få meget fart på. Der findes elcykler der kan levere motorkraft på op til 45 km/t. Det er samme fart som en knallert 45 kører.

Med den fart kan en elcykel få selv den mest skrøbelige bedstemor til at ligne én, der har drukket af Lance Armstrongs natpotte – samtidig med at den stadig giver masser af motion.

Kvinde på elcykel

ELCYKEL Det er nemt at få høj fart på elcyklen, så en god cykelhjelm er et must.

© Jakob Helbig

Hvad skal jeg overveje, før jeg køber en elcykel?

Motor til elcyklen

Cyklens motor kan sidde tre steder: på forhjulet (frontmotor), i midten (centermotor) og på baghjulet som her (baghjulsmotor).

  • Frontmotoren, der er billigst, giver en følelse af, at cyklen trækkes fremad, hvilket kræver en del tilvænning. Velegnet til flade stræk og bycykling.

  • Centermotoren giver kraften direkte til pedalerne og har desuden den fordel, at vægten fordeles lige på cyklen, hvilket giver en jævn og stabil køreoplevelse. God til lange strækninger.

  • Baghjulsmotoren giver den største kraft – og følelsen af ekstra medvind – da den skubber cyklen frem bagfra. Velegnet til længere ture og kuperet terræn.

Bremser til elcyklen

Til korte byture uden for mange opbremsninger er fælgbremsen og rullebremsen de bedste valg til elcyklen.

  • Fælgbremsen trykker ind på hjulets fælg og giver en hård opbremsning.

  • Rullebremsen bremser knap så hårdt, men er bedre beskyttet og skal ikke vedligeholdes.

  • Skivebremsen – til længere distancer eller ujævnt terræn er skivebremsen det bedste valg. Den virker godt i al slags vejr og bremser meget effektivt.

Hvordan passer jeg på min elcykel?

Batteriet på elcyklen skal oplades jævnligt

Batteriet på en elcykel holder typisk 3-6 år. Skal du have det optimale ud af batteriernes levetid, er det vigtigt, at du aldrig kører det helt fladt.

Ladelcyklens batteri op, hver gang du har været ude at cykle. En gang om måneden skal batteriet sidde i opladeren i 24-48 timer.

Kvinde med rød elcykel

ELCYKEL Det er en god idé at tage batteriet fra din elcykel med dig, hver gang du parkerer. Så beskytter du det både mod vandskader og tyveri.

© Jakob Helbig

Beskyt din elcykel mod frost og vand

Frost og vandskader på elcyklens batteriet sænker kapaciteten og ødelægger det i værste fald. Parkér derfor cyklen i et overdækket område, eller tag batteriet med indenfor, hver gang du har brugt elcyklen.

Kan man cykle på elcykel om vinteren?

Man kan sagtens cykle på elcykel om vinteren. Det er dog en god idé at have sin elcykel stående tørt, når du ikke bruger den. Husk også at tage batteriet fra din elcykel med ind, når du kan.

Om vinteren skal du også vaske og smøre din elcykel ofte, fordi din elcykel bliver udsat for hårdt pres af det våde vejr og det vejsalt, som bruges. Tjek også op på, om dækket og bremserne på din elcykel virker som de skal.

LÆS OGSÅ: Sådan bygger du din egen cykelgarage

6 ting du skal huske, når du cykler på elcykel

1. Hav styr på sikkerheden på din elcykel

Sørg for, at du er fortrolig med cyklen, dens fart og bremser, før du begiver dig ud i trafikken. Vær ekstra opmærksom på de andre trafikanter, som kan blive overraskede over din høje fart. Husk cykelhjelmen, og gør dig evt. mere synlig med en refleksvest.

2. Start stille og roligt når du er ny på elcykel

Er du ny på cykelstien, så start med kortere distancer på flade strækninger. Bor du i byen, så forsøg at placere de første ture uden for myldretiden.

3. Husk hvilepauserne

Hvis du er utrænet, så hold evt. et par dages hvilepause om ugen i starten, så din krop får tid til at vænne sig til den nye belastning.

4. Klæd dig rigtigt på til en cykeltur på din elcykel

Cykler du langt, så sørg for at cykle i tøj, så kroppen kan ånde, samtidig med at regnen holdes ude. Tænk i flere tynde lag, så du kan tage et lag af, når du har fået varmen, og overvej et par cykelbukser med pude i bagdelen til de lange ture.

5. Få ekstra udbytte af din elcykel

De fleste motorer på elcykler kan indstilles til enten lav eller høj ydelse. Vil du have pulsen op, så indstil motoren til den lave ydelse, så du ikke får for meget hjælp på dine cykelture.

6. Slå motoren helt fra på din elcykel

Hvis du vil have ekstra sved på panden, kan du med fordel slå motoren helt fra på lange eller stejle bakker. Da elcyklen ofte vejer mere end 25 kg, vil det kræve ekstra meget pedalkraft at komme fremad sammenlignet med en almindelig cykel.

Hvad sker der i kroppen, når du cykler på elcykel?

Kigger vi på, hvad der sker inde i kroppen, når du cykler på elcykel - eller almindelig cykel, er det ikke så overraskende, at cykling booster dit helbred.

Cykling på en elcykel sætter især de større muskelgrupper i den nederste del af kroppen på arbejde – og særligt forsiden af låret og sædemusklerne.

Og det er god konditionstræning, for store muskler kræver god betaling for arbejdet. Musklerne stiller nemlig krav til hjertet om at pumpe mere blod rundt, og hjertet kvitterer ved at blive større og mere udholdende. Det får dit hjerte til at præstere bedre, både når du arbejder og er i hvile, hvilket på sigt giver en lavere hvilepuls.

Faktisk sætter cykling på elcykel en hel kædereaktion af positive effekter i gang i kroppen. Din blodcirkulation optimeres, fordi der opbygges et tættere net af blodkar til de hårdtarbejdende muskler. Dit stofskifte boostes, så du har lettere ved at holde vægten. Og så tyder forskning på, at motionscykling ikke blot styrker immunforsvaret, men ligefrem holder det ungt.

Kan cykling på en elcykel gøre dig glad?

Cykling på en elcykel gør dog ikke kun noget godt for kroppen – det gør dig også gladere i låget, viser bl.a. et amerikansk studie fra 2018.

Kun holdsport lå højere en cykling, sandsynligvis, mener forskerne, fordi man her ud over motionen også er sammen med andre mennesker.

Hvis du virkelig vil booste dit mentale helbred, når du cykler på elcykel, giver det altså god mening at cykle regelmæssigt med en eller flere gode venner på slæb. Og jeres cykeltur på elcykel skal gerne foregå langt væk fra byens cementjungle.

Forskning tyder nemlig på, at motion i grønne omgivelser har positiv effekt på både humør og selvtillid.

Er cykling på en elcykel godt, hvis du har skader?

Cykling en af de mest skånsomme motionsformer overhovedet - det gælder både på en almindelig cykel eller en elcykel. Det skyldes, at dine led ikke udsættes for hårde stød, når du tramper i pedalerne. Lider du af dårlige knæ eller har lidt for mange kilo på sidebenene, er cykling derfor et oplagt valg til at få pulsen op uden skader.

Kilde: Marina Aagaard, træningsekspert og lektor i idræt, og Dennis Kjærsgaard Bøgeskov, salgsrådgiver hos Fri Bikeshop3