9 gode grunde til at cykle på arbejde
Du får ikke blot frisk luft, motion og transport i ét hug, når du tager den to-hjulede på vej til arbejde. Der er også mange andre fordele ved at lade bilen stå og buskortet blive i lommen.
Du får ikke blot frisk luft, motion og transport i ét hug, når du tager den to-hjulede på vej til arbejde. Der er også mange andre fordele ved at lade bilen stå og buskortet blive i lommen.
Hvorfor sidde og blive frustreret i en laaang bilkø, når du kan suse af sted på din cykel uden noget bøvl? Og hvorfor sidde passivt på bagdelen på vej til jobbet, når du i stedet kan udnytte transporttiden til at sætte flueben ved dagens træning?
Ja, vi kunne blive ved at opremse fordele ved at cykle til jobbet, og det er netop det, vi har tænkt os at gøre. For halter det lidt med din motivation til at vælge den to-hjulede, giver vi dig her 9 gode grunde, som nok skal overbevise dig!
Der er ingen grænser for alle de sunde fordele, du opnår ved at trampe i pedalerne. Blandt andet et sundere blodtryk og mindre risiko for hjerte-kar-sygdomme, overvægt og type 2-diabetes. Faktisk viser flere undersøgelser, at levetiden er 4-5 år højere for folk, der cykler dagligt frem for at tage bil, bus eller anden passiv transport til jobbet.
En stor undersøgelse fra University of Glasgow konstaterer desuden, at du kan mindske din risiko for hjerte-kar-sygdomme med hele 46 procent ved at cykle til og fra arbejde sammenlignet med folk i bilen eller bussen. Her tilbagelagde cykelpendlerne i snit omkring 50 km om ugen, men mindre kan også rykke ved din sundhed. Så lidt som en times tid på den to-hjulede om ugen har vist sig at have effekt i forhold til at forebygge hjertesygdom.
LÆS OGSÅ: Derfor skal du have en elcykel
Hvis du har et vigtigt møde fra morgenstunden, vil cykelturen hen til jobbet hjælpe dig til at præstere endnu bedre. Motion styrker nemlig ikke bare din hjerne på sigt, men gør dig også øjeblikkeligt mere skarp. Blandt andet viser et forsøg, at testpersoner, der kørte 20 minutter på kondicykel i moderat tempo, efterfølgende præsterede bedre i en kognitiv test. Du rammer et moderat tempo, når du er lettere forpustet, men stadig kan føre en samtale i korte sætninger ad gangen.
Der er ikke meget aktivitet i at sidde på et bussæde eller bag et bilrat. Men så snart du sætter sving i cyklens pedaler, er du allerede godt i gang med at skabe plus på dagens kaloriekonto. Især hvis du udnytter muligheden for at træde ekstra til og få fart på. Som tommelfingerregel forbrænder du cirka 10 kalorier for hvert minut, du cykler i højt tempo. På en times cykling – dvs. en halv time til og fra arbejde – har du dermed forbrændt 600 kalorier, og gør du det 5 gange om ugen er du oppe på 3000 kalorier. Til sammenligning vil du blot nå op på ca. 1000 forbrændte kalorier, hvis du løber en halv times tid tre gange om ugen.
Hvis du virkelig vil sætte skub i kalorieforbrændingen, er den klassiske bedstemorcykel i øvrigt genial. Ja, den kan føles ret tung at træde i, men til gengæld kan du forbrænde helt op til 29 procent mere på årsbasis end på en racercykel.
Bilen kan sidde fast i en lang kø, toget kan være forsinket og bussen kan være så overfyldt, at du må vente på den næste. Du undgår ofte en del spildtid på cyklen fremfor at vælge bil eller offentlig transport. Så snart du har forladt din hoveddør, står din gode to-hjulede ven klar til at transportere dig af sted, og du sidder aldrig fast i en kø undervejs.
Det er ikke altid helt let at nå i fitnesscenteret flere gange om ugen, når der også er job, familie og veninder, der skal passes. Men når du kommer rødkindet og forpustet hjem fra arbejde efter at have knoklet af sted på jernhesten, kan du glad og med god samvittighed krydse dagens træning af. Du sparer ikke blot tid ved at slå din træning og transport sammen, du har også større chance for at få den ugentlige motion i hus. De daglige pendlerture bliver nemlig hurtigt en rutine, der ikke kræver samme indre overtalelse som at hoppe i løbeskoene efter en hård dag på arbejde.
Benzin, forsikringer, afgifter og reparationer – der er mange udgifter forbundet med at have bil. Det samme gælder bussen og toget, hvor et pendlerkort også kan mærkes på pengepungen. Du kan derfor spare en del kroner ved konsekvent at hoppe på cyklen fem dage om ugen. Det er blot en lapning eller en småreparation i ny og næ, der kræver, at du hiver dankortet frem – når først du har købt cyklen selvfølgelig.
… og måske endda en naturoplevelse oven i hatten på din cykeltur til jobbet. I hvert fald hvis du sørger for at lægge ruten gennem grønne omgivelser. Det giver dig en ekstra mental bonus, da naturen – uanset om det er skov, park eller strand – ruster dig mod stress, depression og generelt hverdagspres, alt imens hjernen fyldes med nyt brændstof. På I FORMs ruteplanner kan du finde den perfekte grønne rute til jobbet.
Det siger sig selv, at en bil forurener mere end en cykel. Og tænk så på, hvor mange bilture du sparer miljøet for i løbet af en år, hvis du hopper på cyklen hver dag til arbejde. Ifølge en rapport fra Det Europæiske Cyklistforbund udleder du på en almindelig cykeltur ca. 21 gram CO2 i gennemsnit per kilometer, mens tallet er helt oppe på ca. 229 gram per kilometer, du kører i bil. Og selvom du i stedet hopper på bussen, er CO2-udledningen stadig omkring fem gange så høj, som hvis du vælger rugbrødsmotor.
Cykling kan være rigtig god konditionstræning, især når du sætter tempo på og får presset pulsen opad undervejs. Det kan selvfølgelig være svært, hvis du kører i heftig bytrafik, men løsningen kan være at indlægge små intervaller. Fx veksle mellem at sprinte for fuld knald i 30 sekunder og i roligt tempo 2-3 minutter. Hvis du gør det på i hvert fald halvdelen af ugens cykelture, er du godt på vej til at løfte formen. Et lille tip er at snuppe intervallerne på turen hjem fra arbejde, så det ikke gør noget, at sveden pibler frem.