5 steder, du får fat med romaskinen

Den er nok det tætteste, vi kommer på en ultimativ helkropsmaskine. I romaskinen træner du både styrke og kondition, og så får du fat i flere af kroppens vigtigste muskler.

Kvinde i træningstøj i en romaskine.

RONING Der er intet afslappende ved at læne sig tilbage i en romaskine. Stort set alle muskler kommer på arbejde.

© iStock

Den er nok det tætteste, vi kommer på den ultimative helkropstræning. Romaskinen hjælper dig i mål med både kondition og styrke, og du får fat i flere af de vigtigste muskler.

5 steder, du får fat ved en romaskine

Har du ikke tid til at shuffle mellem flere maskiner i fitnesscenteret?

Eller overvejer du måske at investere i en maskine derhjemme?

Så er romaskinen altså et virkeligt godt bud. Det kræver lidt teknik, men når først du kan rotaget, er du garanteret en sveddryppende træning, der aktiverer hele kroppen.

Lår og baller

Selvom du sidder ned, er romaskinen først og frem- mest arbejde for ben og baller. Når du begynder dit rotag, skubber du nemlig kraftigt fra med benene, og her bruger du nærmest ikke dine arme og skuldre. I stedet kommer både forside og bagside af lårene samt ballerne på hårdt arbejde.

Coremuskulaturen

Mavetræning er måske ikke det første, der falder dig ind, men både mave og lænd arbejder konstant, mens du ror. Et stærkt opspænd i din core er nemlig en forudsætning for et sikkert og stabilt træk. Især når rotaget afsluttes, og du læner overkroppen tilbage, kommer mavemusklerne og hoftebøjerne i spil, når de sørger for, at overkrop- pen “vippes” frem til et nyt tag.

Arme og skuldre

Roning får også godt fat i dine arme og skuldre. Især i roningens afsluttende fase, hvor du trækker håndtaget ind til brystet, kører albuerne ud til siden og kører frem i maskinen igen. Her tager overkroppen nemlig over for benene, og du træner især biceps og underarme.

Hele ryggen

Stort set hele din ryg arbejder, når du laver et rotag. Kernemuskulaturen omkring lænden og rygsøjlen trænes, når du holder opspændet i maven. Musklerne mellem skulderbladene og den brede rygmuskel arbejder især i den afsluttende fase, hvor du trækker håndtaget til dig og kører frem i maskinen igen. Disse muskler er bl.a. med til at sikre en flot rank holdning og sunde, funktionsdygtige skuldre.

Kredsløbet

Netop fordi du bruger så mange muskler på én gang, er roning også suveræn kredsløbstræning, hvor hjerte og lunger aktiveres for fuld hammer. En halv times roning kan hurtigt løbe op i en forbrænding på 300-400 kalorier – det samme som en løbetur med godt tempo på.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 15/2022