Ture til vandet er godt for dit helbred

Personer, der bor ved vandet eller ofte besøger kyster, har bedre helbred end andre, viser forskning.

Et ældre par der går tur på stranden.

HELBRED – Du er mere tilbøjelig til at opfatte dig selv som sund og rask, hvis du er typen, der ofte går ture langs vandet.

© iStock

Det er ikke kun synet af blå horisonter og lyden af bølger, der gør, at vi er heldige at bo i et land med meget kystlinje. Personer, der tit tager et smut til vandet, har også bedre helbred.

Det er konklusionen i en stor undersøgelse fra Wien Universitet, hvor forskere har set på data fra ca. 14.700 personer fra Europa og Australien.

I undersøgelsen svarede deltagerne på, hvordan de opfattede deres helbred. Forskerne undersøgte herefter både betydningen af at bo tæt på vandet og betydningen af at tage ture ud til vandet.

Læs også: Tag testen – er du stresset?

De personer, der i højeste grad opfattede deres helbred som værende godt, var dem, der tog ture til vandet mindst én gang om ugen. Og på en andenplads var de personer, der boede under 1 km fra havet.

Flere faktorer kan spille ind

De personer, der opfattede deres helbred som klart dårligst, var dem, der svarede, at de aldrig besøgte kysten efterfulgt af dem, der boede mere end 100 km væk fra havet.

Læs også: Yoga for begyndere – nem videotræning på stuegulvet

Det er uklart, præcis hvorfor det gavner helbredet at komme ud til vandet, men ifølge forskerne kan det hænge sammen med faktorer som:

  • Mindre eksponering for luftforurening
  • Mere fysisk aktivitet, fordi du går ture til og langs vandet
  • Mindre stress, fordi det at kigge ud over havet forbindes med ro og velvære
  • Socialt samvær med andre, fordi vi mødes på stranden og laver aktiviteter
Grafik over personer, der synes, de har et godt helbred.